Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Контрасти Куяльника

Історія виникнення Куяльницького лиману йде в далекий пліоценовий період (близько 5 млн років тому). Те, що відбулося в цей період підняття території привело до істотного розчленування рельєфу - за рахунок утворення річкових долин. Наступне за цим затоплення гирлових ділянок річкових долин морем і призвело до утворення лиманів в нашому регіоні. До речі, на сайті kuyalnik.com можна придбати путівку в клінічний санаторій ім. Пирогова.

Лимани і їх берега завжди приваблювали людей. Тут було найзручніше місце для поселення, і якщо поглянути на карту, то навколо кожного з них побачиш цілий ряд рибальських селищ. Куяльницький лиман повністю відокремився від моря до XV століття. Перші звістки про одеських лиманах відносяться до 15 століття. Є вказівки, що король польський Сигизмунд, укладаючи в1540 р Договір з татарським ханом Сагібе-Гіреєм, залишає за собою право брати сіль в озері, що лежить в околицях Одеси.

Поява ж найперших слідів життєдіяльності людини на території Куяльницького лиману сталося в епоху пізнього палеоліту. У 1938 році група Тимофія Грицая випадково виявила карстову печеру в районі села Іллінка. У печері були знайдені крем'яні знаряддя праці та кістки викопних тварин (в тому числі ікла печерних ведмедів). Знайдені знахідки досі викликають суперечки археологів усього світу, особливо в питанні пов'язаному з точною датуванням. Однак всі дослідники зійшлися в одному: печера відноситься до палеоліту (древнє 12 тис років). До теперішнього часу печера в Іллінці залишається єдиним печерним палеолітичною пам'ятником в степах Причорномор'я і Приазов'я. Печера в Іллінці, судячи з усього, належить особливого типу пам'яток - мисливським таборах багаторазового використання. Хоча це питання так само є дискусійним.

Через 10 тисяч років історія цієї місцевості поповнилася ще однією загадкою - за легендою в 1300 році в Межлиманье Куяльника і Хаджибея сталася велика битва між військами хана Ногая і темника Тохта. Але це вже зовсім інша історія ...

У районі села Стара Еметовка природні пейзажі з'єднуються з вечісественнимі і стародавніми кам'яними хрестами. На жаль, написів на хрестах немає, що дозволяє віднести їх до 18 століття: в той час не був поширений звичай вибивати на хресті ім'я похованого. Та й сама форма хрестів дуже архаїчна.

Крім археологічних знахідок, навіть не професіонал легко зможе знайти на берегах лиману скам'янілі кістки викопних тварин. Найбільш часто можна знайти кістки верблюдів, гіппаріона і мастодонтів.

Околиці Куяльницького лиману і зараз багаті своїм тваринним і рослинним світом. Крім численних чайок тут поки ще зустрічаються сірий журавель, журавель степовий, чорний лелека, великий і середній кроншнепи, а так ж сама маловивчена птах в Україні - авдотка. Часто пташині гнізда можна виявити прямо серед каменів на березі лиману.

У деяких місцях на берегах лиману збереглися унікальні ділянки ковилового степу. Складно передати всю красу ковилових степів під час невеликого вітру. Поки що цим видовищем можна помилуватися на берегах Куяльника.

Ще одна загадка Куяльницького лиману - незвичайні кільцеві структури, що проступили в 2013 році на висохлому дні. Поки вчені не змогли дати зрозумілу відповідь про походження подібних структур.

Куяльницький лиман - унікальна природна перлина Європи, однак злі, неосвічені і жадібні люди знищують його берега вже багато десятиліть ... Класичний приклад - незаконні піщані кар'єри, з якими ОДА боротися не хоче або не може. Друга проблема Куяльника - сміттєві звалища поблизу місцевих сіл.

Куяльницький лиман оголошений курортом державного значення. Але поки не буде створено Національний природний парк, Куяльник будуть і далі безкарно знищувати місцеві сільради ...



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь