Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Фейкові соцопитування і соцмережі - ноу-хау виборів 2019

Політологи, соціологи і правознавці обговорили загрози і виклики виборчого процесу 2019 під час круглого столу, організованого з ініціативи громадського об'єднання "Український Центр суспільного розвитку" і відзначили, що контрольовані політиками засоби масової інформації, недостовірні соціальні опитування та інформаційні хвилі в соціальних мережах створюють загрози паралельної політичної реальності.

 

Заступник директора Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Антон Грушецький зазначив, що найбільш актуальне питання - це існування "фейковий" центрів та "фейковий" соціологічних даних, які дуже різняться.

 

За його словами, відбувається свідома чи несвідома маніпулятивна інтерпретація результатів, яка впливає на пересічного громадянина.

 

Керівник політико-правових програм ГО УЦСР Ігор Рейтерович підкреслив, що у виборчій кампанії буде використовуватися адмінресурс, але з деякими особливостями.

 

"Ці особливості полягають в тому, що на сьогоднішній день, в порівнянні з попередніми усіма виборами, влада не має тотального контролю над адмінресурсом по 2 причинам: по-перше, у нас парламентсько-президентська республіка і другий момент пов'язаний з процесами децентралізації", - зазначив він. Крім того, у багатьох областях адміністративний ресурс фактично знаходиться під контролем опозиційних сил - і це специфіка нинішніх виборів.

 

За його словами, адмінресурс дуже серйозно контролюється ЗМІ, громадськими організаціями та міжнародними спостерігачами, тому його буде досить складно використовувати. "Справа в тому, що канали в основному поділені і власники каналів поставили вже на конкретних кандидатів", - додав він. До речі, про ЗМІ. Новости политики дуже часто освітлюються на сайті Корреспондент.net.

 

"Головна інтрига президентської кампанії - немає ясності, хто вийде в другий тур. Хоча зрозуміло, що вибори виграють структуровані штаби. Сьогодні у лідерів соціологічних рейтингів, крім Зеленського, такі структури є. Плюс кампанії в тому, що політики виховали цинічних виборців, які на цих виборах можуть брати гроші за свій голос, а голосувати за переконанням "- зазначив політтехнолог Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи.

 

Німецький політолог Андреас Умланд зазначив, що вибори в Україні викликають стурбованість на Заході. Зокрема, проблемою є те, що певні телеканали стають на бік конкретних кандидатів. Хоча подібна ситуація спостерігається і на європейських ЗМІ. Проблема також в тому, що на Заході публікується мало інформації проукраїнську політику, зазначив Андреас Умланд.

 

Експерт з інформаційних та іміджевих технологій ГО УЦСР, Тетяна Ілюк зазначила особливість цієї передвиборчої кампанії в активному використанні інтернет-ресурсу.

 

"З'явився активний електорат в групі 35-44 роки, який ставить акцент на інтернет і соціальні мережі. Цим пояснюються кампанії, які йдуть через інтернет - це фейки, антіфейкі і всі інші", - сказала вона.

 

Вона також підкреслила, майже 90% ЗМІ мають чіткий політичний вплив на громадську думку, а виборцям не вистачає медіаграмотності.

 

Як повідомляли Українські Новини, Центральна виборча комісія зареєструвала 44 кандидата в Президенти на вибори 31 березня.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь