Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно вибрати сонцезахисні окуляри

Сонячне світло необхідний для людського організму. А вплив ультрафіолетових променів зміцнює імунітет. Але в той же час воно становить небезпеку для наших очей. Захистити очі від ультрафіолету допоможуть правильно підібрані сонцезахисні окуляри.

Коефіцієнт захисту від ультрафіолету
Сонцезахисні окуляри можуть мати різний коефіцієнт захисту від ультрафіолету. Ступінь захисту зазвичай вказується на дужках очок. Маркування СЕ може мати одне з п'яти значень в залежності від того скільки світла пропускають лінзи окулярів:

  1. 0 - 80-100%,
  2. 1 - 43-80%,
  3. 2 - 18-43%,
  4. 3 - 8-18%,
  5. 4 - 3-8%.

Окуляри, які мають нульову або першу ступінь захисту, можуть бути використані в якості додаткового аксесуара. Другого ступеня досить для того, щоб захистити ваші очі в міських умовах. Для походу на пляж краще мати окуляри з третім ступенем захисту. А четверта ступінь необхідна тим, хто вирушає на гірськолижний курорт, так як сніг засліплює очі не менше, ніж прямі сонячні промені. Придбати солнцезащитные очки оптом можна в магазині "Восток оптик". Там є і лижні та велосипедні окуляри.

Призначення окулярів
Залежно від свого призначення окуляри бувають спеціальними, комфортними і захисними.

Спеціальні окуляри рекомендується використовувати автомобілістам, компьютерщикам, спортсменам. Такі окуляри можуть мати різне забарвлення лінз. Наприклад, жовті лінзи сприяють збільшенню контрастності до 25%, що дуже сприятливо для водія автомобіля. Зелені скла допомагають очам розслабитися. Червоні і помаранчеві скла дозволяють побачити навколишній світ у більш яскравому і агресивному світі, тому їх рекомендують бігунам і плавцям. А для тих, хто займається стрільбою, оптимальний колір лінз - фіолетовий.

Комфортні окуляри призначені для повсякденного носіння. Оптимальним варіантом вважаються окуляри з пластиковими лінзами, затемненими не більше ніж на 50%. Дуже добре зарекомендували себе хамелеони - окуляри, які змінюють забарвлення лінз в залежності від освітленості навколишнього фону. Також зручні окуляри з лінзами, які мають градієнтну забарвлення - темну зверху і прозору знизу. Для очок на кожен день підійдуть лінзи з темно-сірої, коричневої, зеленої забарвленням. Для похмурих днів більше підходять окуляри з жовтими і рожевими лінзами.

Для пляжного відпочинку, а також для проведення часу на снігових просторах краще використовувати захисні окуляри, які мають більш високу ступінь затемнення. Якісні захисні окуляри захищають очі не тільки від прямого, але і від бокового світла.

Скло чи пластик
В даний час випускаються сонцезахисні окуляри зі скляними і пластиковими лінзами. Якому ж матеріалу віддати перевагу? Скляні лінзи з'явилися раніше пластикових, але мають багато переваг і досі користуються великою популярністю. Вони не тільки захищають очі від шкідливих ультрафіолетових променів, але і дозволяють дивитися на світ без спотворення, що не можна сказати про пластикові лінзах. Крім того, скло не так сильно дряпається. Однак скляні лінзи не позбавлені недоліків, таких як крихкість і важку вагу. Вони можуть розбитися при різкому ударі або падінні і травмування органів зору, тому їх носіння не рекомендоване спортсменам, а також маленьким дітям.

Пластикові лінзи - гідна альтернатива склу. Вони також не пропускають ультрафіолет і можуть мати додаткове захисне покриття, наприклад, поляризаційне. Головним достоїнством пластикових лінз є їх легкість і практичність. А їх головний недолік - часткове спотворення навколишнього простору. Хоча при грамотному підборі і хорошій якості лінз цей недолік можна звести до мінімуму.

До вибору сонцезахисних окулярів потрібно підходити з великою відповідальністю. Адже вони не тільки прикрашають ваше обличчя, а й представляють захист від шкідливого для очей сонячного світла. Заощадивши на хороших сонцезахисних окулярах, ви можете нашкодити своєму здоров'ю. Тому варто вирішити, що для вас дорожче.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь