Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Електрика з мережі або від генератора - вибір не такий очевидний, як вам здається! Розрахунок і порівняння підсумкової ціни енергії

Традиційно, вважається що електроенергія з мережі набагато дешевше тієї, що виходить від генератора. І, якщо мова йде про густозаселений район з досить новими мережами, це вірно - якість енергії досить висока, щоб не морочитися з "екзотикою".

А що, якщо ваш будинок, наприклад літня дача, знаходиться в глушині, де енергія надходить від старих алюмінієвих ліній на трухлявих стовпах? Коштує ця енергія так же, як і в місті, а ось чи виправдане її використання і чи не краще буде встановити собі хороший генератор ось наприклад? Ця невелика стаття розповість вам все, що потрібно знати по темі застосування генератора!

Витрати на покупку генератора і бензин

Ціни не стоять на місці і пристойний генератор потужністю 7 кВт, Iron Angel EG 7000 E, коштує 18тис.грн.. Прослужить він вам близько 10 років, при щоденній експлуатації. Його витрата - 0,375 літра бензину на 1 кВт * год енергії і, що цікаво, не сильно знижується при зменшенні навантаження, що обов'язково потрібно врахувати - про це нижче.

Таким чином, при витраті 300 кВт * год на місяць - середня цифра для невеликої родини - ми отримуємо:

1 кВт * год = 18000 / (300 * 120) + 0,375 * 30 = 11.75 грн. / кВт * год.

У цьому розрахунку ми спершу врахували амортизацію генератора, тобто розділили його ціну на кількість кіловат-годин, які він виробить за своє "життя" і додали амортизацію до ціни бензину, що витрачається на одну кіловат-годину. Цифра вийшла чимала, але врахуйте наступне:

  1. за наступні 10 років вартість електроенергії від електростанцій виросте мінімум в 3 рази, тобто досягне ціни в 4грн. за кВт * год (через просту інфляцію);
  2. крім вартості важлива якість - якщо електрику буде відрубуватися при кожній грозі або просто так - раз в тиждень, його низька вартість навряд чи компенсує дискомфорт від размороженного холодильника і неробочого насоса;
  3. в старій мережі вам доведеться робити окреме заземлення, що не з'єднується з нулем (система ТТ), а раз так - простіше відразу поставити генератор і отримати абсолютно незалежну від підступності електриків електроенергію.

Що потрібно додати?

Для мінімальної витрати бензину, генератор краще використовувати спільно з джерелом безперебійного живлення, з акумулятором хоча б на 100 Ампер-годин. Так ви зможете заводити генератор тільки на кілька годин вдень, поки працюють потужні прилади, на зразок пральної машинки і зарядка ІБП, а весь інший час, в тому числі і вночі, живити прилади від бесперебійника. Це добре і з точки зору захисту від зайвого шуму.

А якщо додати до цієї системи кілька сонячних панелей на даху, в літню пору ви можете і зовсім не заводити генератор - вам вистачить енергії Сонця! Але тут ми йдемо від теми - це окремий, дуже довгу і цікаву розмову, до якого ми обов'язково повернемося пізніше.

Висновок
На жаль, якість електроенергії в Україні не росте або росте тільки локально - в найбільш забезпечених районах країни. Решта, не настільки благополучні регіони надані самі собі. Вкласти гроші в генератор і запас бензину може виявитися цілком розумним рішенням - порівняйте всі плюси і мінуси, які тепер, після прочитання нашої статті, стали для вас ясніше.

Вдалого вибору і хорошого електрики!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь