Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Максим Кріппа - провідний вулканолог інституту вулканології і сейсмології Російської академії наук

Захоплення Максима Кріппа літературою і древньої філософією - факт не новий. Максим із задоволенням читає тексти античних авторів: Протагора, Ератосфена, Геродота, Платона. Роботи цих древніх письменників містять рідкісну інформацію про політику Стародавньої Греції, про побут жителів вищих і нижчих станів. Також з творів давньогрецьких авторів стає відомо про виборчу систему, адже демократія в нинішньому вигляді зародилася саме в Стародавній Греції.

Уявлення про вибори в стародавньому світі грунтовно відрізняються від наших сучасних уявлень про те, як варто обирати політичного лідера країни. Перш за все, це стосується країн Європи, України та Росії. Вибори в Афінах нагадують гру в онлайн-казино в рулетку: удача і випадок визначають результат. Ось тільки it-компаній, які мають можливість сфальсифікувати результат за певну суму грошей, в V-I століттях до нашої ери, на щастя, не було.

Однак є і позитивна сторона такої жеребкування: подібні вибори рятують від того, що управляти країною починають нечисті на руку депутати і олігархи. Все це, безумовно, входить в сферу інтересів Максима Криппу. Вулканолог вважає, що не можна розділяти культуру від природи: все, що ми бачимо в природі, повторюється і в культурі. Це стосується і тих систем, які, здавалося б, створені людьми і існують тільки в людських співтовариствах. Але Максим Кріппа каже: варто більше і пильніше придивлятися до формуванням культури, організації життя людей, процесам, які відбуваються в суспільстві, щоб стало зрозуміліше, чому в певні моменти людської історії відбуваються виверження вулканів, великі землетруси, чума або холера.

Одним з улюблених творів вулканолога Максима Кріппа, що належать до часів Античності, є записки Плінія про виверження Везувію. Серед вулканологів цей текст користується величезною популярністю, адже він дає уявлення про перших етапах розвитку вулканології ще за часів античного світу. Максим Кріппа досконально вивчив цей твір і радить прочитати його всім, кого приводить у захват древня документалістика. Адже записки Плінія є не що інше, як талановите виклад очевидця про те, як вивергався величезний вулкан, який надалі цієї події забрав життя дуже багатьох людей. Цікаво, що розповідь про цю подію 79 року до нашої ери належить Плинию Молодшому. Для нього ця тема була дуже болючою, оскільки при виверженні Везувію помер його дядько - Пліній Старший.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь