Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як розробити реальну бізнес-стратегію

Бізнесмени та менеджери говорять про те, що пройшовши через тернистий шлях вироблення і формалізації стратегії, визначення цілей, розробки дій і оцінки ресурсів, через рік-другий стратегічні цілі виявляються нездійсненними, а плани - неактуальними. В результаті стратегія перестає серйозно сприйматися як менеджерами, так і співробітниками.

А якщо для розробки стратегії наймається серйозна консалтингова компанія, то все, що було намічено спільно з консультантами, через рік-два залишається тільки на папері, в красиво оформленому документі під назвою "Стратегія розвитку".

Менеджери кажуть про те, що важко підтримувати отримані в результаті розробки стратегії рішення в актуальному стані, важко правильно вибирати показники, за допомогою яких слід заміряти результати стратегічного планування, щоб розуміти - наскільки правильно реалізується стратегія.

Чому стратегія - це страшно

На перший погляд, в розробці стратегій та стратегічних планів разом з Ctrlservice нібито немає нічого складного. Ця робота включає, як правило, дві регулярно повторювані операції:

  1. Об'єктивна (наскільки це можливо) оцінка поточного стану бізнесу - внутрішнього потенціалу компанії і зовнішнього оточення.
  2. Визначення напрямку розвитку через формулювання бажаного майбутнього стану.

На основі порівняння поточного стану бізнесу і бажаного майбутнього стану виробляється програма дій по переходу з одного стану в інший. Ця програма (фактично - плани дій) доводиться до менеджменту як вказівки керівника.

Сприйняття стратегічного планування як складного виду діяльності формується (і виправдовується) тими помилками, які вчинили, або побоюються зробити керівники і менеджмент компанії. Багато хто говорить про невизначеність майбутнього як про ключовий чинник, що заважає стратегічному плануванню. Але ми впевнені, що головна перешкода в розробці стратегій та стратегічних планів - страх. Страх прийняти неправильне, непоправне рішення і програти в конкурентній боротьбі. Однак, очевидно, що відсутність рішень - найгірша альтернатива.

Акцентування на операційних питаннях, гасінні пожеж і метушливі метання між можливостями призводить тільки до того, що бізнес втрачає цілісність, стабільність і перестає бути привабливим для найбільш успішних і перспективних співробітників, до того, що розростається управлінський хаос.

Помилки, що викликають у керівників страх перед стратегічним плануванням, можуть виникнути на кожному з зазначених вище етапів. Однак добровільна відмова від стратегічного планування під приводом уникнення помилок не є найкращим вибором.

Відмовившись від стратегічного планування, ви провокуєте хаотичне нецільове витрачання ресурсів, метання в гонитві за миттєвими (найчастіше уявними) вигодами, залежність компанії від співробітників-"зірок" і їх настрою, прийняття сьогохвилинних (непродуманих і суперечливих) рішень... Ви породжує своєю відмовою організаційний хаос і відсутність фокусування / концентрації ресурсів і уваги співробітників на досяжних цілях.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь