Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Скільки Україна може заробляти на туризмі: сьогодення та перспективи

На сьогоднішній день за показником зростання кількості туристів в країну Україна займає 5-е місце в світі. При цьому прогнози зростання туристичної галузі України - далеко не втішні

У України негативне туристичне сальдо. За даними Держстату, розрив між кількістю українських туристів, що виїжджають за кордон, і іноземців, які відвідували Україну, становить близько 10 млн осіб на рік: 26 млн українців проти 15 млн іноземців.

Туризм - недооцінений актив України. Прямий внесок туризму у ВВП країни в 2017 році склав 39,6 млрд грн (1,5% ВВП). Офіційною цифри за 2018 рік ще немає, однак, за прогнозами, вона виросла на 8% - до 42,8 млрд грн.

За показником вкладу туризму в ВВП України знаходиться на 95-му місці в світі. Це критично низько, враховуючи потенціал країни і кількість must see на її території. Згідно зі статистикою туроператорів, географія відвідувань іноземних туристів включає Закарпатську, Одеську і Харківську області (останню як об'єкт ділового туризму). Внутрішній туризм зосереджений в Київській, Львівській, Полтавській, Черкаській та Дніпропетровській областях. Більше про цікаві для туристів об'єкти України - тут: https://vokrugsveta.ua/sights/u-muzeyi-pam-yati-zhertv-natsizmu-bilya-vinnitsi-vidtvorili-stavku-vervolf-15-03-2019.

Загальносвітові тренди

Туризм в минулому році генерував 10,4% світового ВВП, або $ 3,3 трлн. Частка США і Китаю в цій сумі сумарно склала 35,2%.

При цьому 80% туристичного обороту забезпечують відпускники і лише 20% - бізнес-мандрівники. Це ж співвідношення зберігається і в Україні щодо іноземних туристів. За підсумками 2017 року індустрії зайнято 313 млн чоловік, або кожен десятий працюючий у світі. За прогнозами Світового ради з туризму, протягом 10 років кількість робочих місць в світовому туризмі виросте ще на 100 млн.

Туризм зростає швидше, ніж загальносвітова економіка: на 3,9% за минулий рік проти 3,2%. Найбільш інтенсивно набирає популярність для відвідувань Азіатсько-Тихоокеанський регіон. Драйвером збільшення кількості туристів є Китай, який забезпечив 25% глобального приросту числа мандрівників. На другому місці США з показником в 12%. Очікується, що до 2029 року в Китаї буде близько 67 млн ​​"нових подорожуючих домогосподарств", слідом йде Індія, де подорожувати будуть не менш 14 млн, і США з прогнозованим показником в 9 млн.

При цьому в більшості випадків справжні годувальники і клієнти туристичної інфраструктури в більшості країн - це власні громадяни. Іноземні відвідувачі приносять в середньому лише 28,8% всіх доходів, однак, як правило, держави зосереджені на залученні іноземних туристів, ігноруючи власних мандрівників.

Якщо врахувати ефект, який чинить іноземними мандрівниками на суміжні галузі української економіки, - економічну активність готелів, турагентів, авіакомпаній, пасажирських перевезень, інвестицій в цю сферу, то частку туризму в ВВП України, згідно з даними World travel and tourism council, можна оцінити в 147, 2 млрд грн в 2017 році (5,7% ВВП), а в 2018-м, згідно з прогнозами, - в 157,8 млрд грн (6,0% ВВП).

Наприклад, в одному з центрів туризму Західної України - Яремче - в минулому році на розвиток місцевої туристичної інфраструктури було направлено 1,2 млн грн, що приблизно еквівалентно ціні двокімнатної квартири в Києві.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь