Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Держконтроль продовжить розсилати підприємцям «листи щастя» про доплату податків

Комітет державного контролю затвердив інструкцію про порядок складання та направлення висновків щодо встановлення підстав, що тягнуть за собою коригування податкової бази та суми податку, а також оформлення та направлення інформації. Постанова комітету №3 від 9 липня сьогодні офіційно опубліковано на Національному правовому інтернет-порталі, як зауважив Білан Сергій Васильович. Воно вступає в силу після опублікування.

Разом з тим в новому Податковому кодексі присутній стаття 33, яка зобов'язує коригувати суму податків по операціях, основною метою яких була несплата (неповна сплата) і (або) залік, повернення суми податку (збору), а також в разі відсутності реальності здійснення господарської операції . Де-факто старі норми продовжують діяти. Однак механізм роботи статті залишався неясним.

Тепер з'явилася інструкція, яка регламентує дії контролюючих органів відповідно до норм статті 33 Податкового кодексу. В інструкції дається ряд визначень, в тому числі «правопорушення в економічній сфері». Під ними розуміються «адміністративні правопорушення в галузі фінансів, ринку цінних паперів, банківської та підприємницької діяльності, проти порядку оподаткування, а також злочини проти власності та порядку здійснення економічної діяльності».

Висновок буде складатися ДФР КГК в разі виявлення в ході перевірки та (або) розслідування кримінальної справи одного або декількох підстав, передбачених пунктом 4 статті 33 НК. Крім них для складання висновку повинні бути докази хоча б одного з інших обставин.

Серед них згадується надходження виручки від реалізації товарів, робіт, послуг, майнових прав, яке не зазначено в податкових деклараціях, або такі декларації не були подані протягом двох звітних періодів. Також умовою є ситуація, коли від імені суб'єкта підприємницької діяльності діє не уповноважена в установленому порядку особа, або печатки, бланки документів з певним ступенем захисту, платіжні інструменти суб'єкта передані особі, яка не уповноваженому на їх зберігання і використання, або особі, якій їх передача заборонена .

В інструкції також зазначено, яка інформація повинна міститися в укладанні, в тому числі посилання на документи, що підтверджують наявність обставин для складання документа. Висновок буде складатися в двох примірниках і підписуватися директором або його заступником. Воно повинно вручатися під розпис (направлятися рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом трьох робочих днів з моменту складання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь