Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види мікродобрив

Препарати, що містять мікроелементи, бувають комплексні або містять тільки один компонент. Одноелементні є добрива з вмістом, калію, азоту або фосфору. Також вони можуть входити до складу макроудобреній. Але в цьому випадку їх засвоєння погіршується. До складу комплексних мікродобрив можуть бути включені два або більше елементів. Такі препарати ділять на борні, мідні, молібденові та інші. Дізнатись більше про те, які бувають мікродобрива ціна, можна за посиланням.

Мідні препарати

При дефіциті міді листя на рослинах блідне від кінчиків і поступово засихає. Пагони при недостатній кількості цього елементу повільно розвиваються. Для заповнення дефіциту міді застосовують препарати, основа яких складається з порошку мідного купоросу або перемелених колчеданових огірків. Такі препарати застосовують дуже рідко. Однією підгодівлі вистачає на 10 років.

На замітку!
Зазвичай для заповнення дефіциту міді використовують мідний купорос. У продажу він зустрічається у вигляді синіх кристалів, добре розчинних у воді. Розчин використовують для обробки рослин перед посадкою в грунт.

Препарати з вмістом бору

Борні добрива дуже важливі для активного зростання і правильного розвитку протягом всієї вегетації рослин. Зазвичай для збагачення цим елементом використовують буру, борну кислоту, аміачно-вапняну селітру або борний суперфосфат. Борну кислоту і буру зазвичай використовують для замочування насіннєвого матеріалу перед висадкою в грунт. Борний суперфосфат вносять прямо в грунт перед висадкою рослин або при розпушуванні. Аміачно-вапняна селітра з вмістом бору застосовується для лікування деяких хвороб і збільшення врожайності.

Засоби з вмістом молібдену

Такі добрива корисні при вирощуванні рослин в лужному грунті. Також їх застосовують для збагачення дерново-підзолисті ґрунти з високою кислотністю або для лісового чорнозему. Якщо грунт дуже кисла, засвоєння добрива йде погано. Тому перед його внесенням грунт раскисляют, додаючи деревну золу.

У продажу зустрічаються такі засоби з молібденом:

Молібдат амонію використовують для обробки насіннєвого матеріалу і додають в грунт під час посадки рослин. Іноді його застосовують для позакореневого обприскування.
Молібдат амонію-натрію використовують для опудривания рослин, оскільки він погано розчиняється у воді.

Препарати з вмістом цинку

Такі добрива особливо необхідні при вирощуванні рослин на карбонатної грунті. Від нестачі цього елемента на деревах зменшуються розміри плодів, междоузлия розвиваються укороченими. Культурні рослини особливо чутливі до нестачі цього елемента. Ріст і розвиток відбуваються повільно, знижується врожайність, зростає сприйнятливість до захворювань.

Інші види мікродобрив

Марганець зазвичай застосовують у вигляді розчинних у воді кристалів. У слабкому розчині марганцівки обробляють насіннєвий матеріал перед посадкою. Цей елемент активізує вироблення цукрів, покращує процес фотосинтезу, стимулює дозрівання насіння.

Підживлення з йодом необхідні для нарощування зеленої маси і нормального плодоутворення. При дефіциті цього елемента знижується врожайність овочевих культур, винограду, плодових дерев і чагарників, ягід. Особливо гостро реагують на дефіцит йоду помідори, огірки, картопля і часник.

Кобальтові препарати потрібні зерновим і овочевим культурам. Особливо важливий цей елемент при вирощуванні рослин, використовуваних для годівлі тварин. Від нестачі цього елемента в кормі продуктивність тварин сильно знижується.

Готові препарати

Щоб спростити дозування препаратів, багато з них у продаж надходять у вигляді готових комплексів. До складу таких засобів включені різні мікроелементи. Такі добрива ефективно діють на рослинний організм, покращують імунітет до впливу шкідників і хвороб, збільшують врожайність.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь