Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Таємний покупець - нормальна робота, тимчасовий підробіток або безглузда трата часу?

Для тих, хто знаходиться в пошуках роботи, будь-яка вакансія - це можливість трохи поправити своє фінансове становище. Однією з частих вакансій для неповної зайнятості є робота таємним покупцем.

Робота таємним покупцем

У сфері маркетингу є такий вид діяльності, як здійснення контрольних закупок. Цей метод застосовується для перевірки торгових мереж на предмет дотримання правил ведення торгівлі і основ комунікації з потенційними покупцями.

Якщо для перевірки доглянутості та чистоти залу досить з'явитися керуючому або директору без попередження, і він зможе побачити реальну обстановку в магазині, то для перевірки якості обслуговування клієнтів найнятими працівниками цей метод не підійде, тут залучаються сторонні треті особи, які отримують повний набір інструментів і керівництво до дії по перевірці обраного об'єкта. Їх і називають таємними покупцями.

Для проведення перевірки найчастіше видаються інструкції:

  1. що перевірити?
  2. на що звернути увагу?
  3. яку консультацію попросити у продавця (деякі господарі просять перевірити стресостійкість і терпіння продавця, попросивши його кілька разів пояснити можливості, особливості або функції товару, що купується);
  4. перевірити чистоту приміщення;
  5. зробити покупку товару і перевірити якість обслуговування;
  6. деякі замовники можуть перевірити на чесність касира і просять покупця забути товар або гроші на касі;
  7. в деяких випадках потрібно зробити повернення купленого товару.

Обов'язки таємного покупця

Як правило, на виконання замовлення таємному покупцеві дається термін від декількох днів до тижня. Серед приписів на замовлення може бути запропонований діалог, обов'язковий до проведення під час здійснення перевірки. Це необхідно для перевірки реакції продавця або касира.

У 50% випадків, таємний покупець крім отримання консультації повинен придбати заздалегідь обумовлений замовником товар. У половині випадків замовник заздалегідь виділяє гроші на покупку цього товару. Але можуть бути випадки і зворотні, коли плата за куплений товар відбувається разом з оплатою за виконаним завданням.

Зверніть увагу! На таку схему оплати роботи можна погоджуватися тільки в разі, якщо ви давно працюєте з організацією і з нею немає нарікань з приводу неоплачених візитів.

Крім проведення діалогу і покупки товару, таємний покупець повинен виконати наступну роботу:

  1. Скласти докладний звіт по здійсненій перевірці. Намагайтеся вивчити анкету заздалегідь, адже замовник може хотіти знати все, аж до того як ви самі привіталися і попрощалися. У деяких анкетах може міститися графа, куди потрібно вписати ім'я обслуговуючого касира або продавця, часу, проведеного в очікуванні обслуговування, кількості інших клієнтів. Звіт здається в вигляді таблиці, найчастіше Excel або іншому варіанті, запропонованому замовником.
  2. Надати звуковий запис вашої перевірки. Це можна зробити як за допомогою диктофона на вашому телефоні.
  3. Зробити фото фасаду відвіданого магазину або закладу, чека про покупку, торгового залу, і інших нюансів, які вимагали замовником.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь