Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке безвідсоткова розстрочка при покупці квартири

Купити квартиру в розстрочку - значить домовитися про встановлення певного графіка платежів, при дотриманні якого квартира переходить у власність Покупця. Розстрочка, як і кредит, передбачає поступову виплату вартості квартири, з тією лише різницею, що за пролонгацію виплати в більшості випадків не доводиться платити відсотки, або сума набагато нижче, ніж при кредитуванні. Детальніше - тут: https://tairovo-gardens.com.ua/about/rassrochka.

Згідно з умовами договору про іпотеку, банк перераховує суму в рахунок вартості квартири продавцю, а після - Покупець повертає ту суму, сплачуючи 8-15% річних. При розстрочці за надану можливість розтягнути виплати в часі забудовник або фізособа збільшує вартість об'єкта.

Плюси і мінуси покупки квартири в розстрочку

Щоб остаточно вирішити, чи варто купувати квартиру в розстрочку, необхідно проаналізувати всі плюси і мінуси угоди.

Маючи недостатню суму грошей, Покупець починає пошуки продавця на вторинному ринку, і це типова помилка. Набагато більше подібних пропозицій можна зустріти серед новобудов, оскільки у кожного з продавців різні мотиви продажу житла з пролонгацією оплати.

У забудовника

Велику вигоду має будівельна компанія. Дотримуючись всі умови, діючи сумлінно, вона:

  1. виграє на конкурентному ринку, даючи можливість покупцеві розтягнути платежі в часі;
  2. збільшує вартість квадратних метрів житла.

Розглядаючи покупку споруджуваної квартири, Покупець ризикує отримати готовий об'єкт набагато пізніше встановлених термінів. Менш ризиковано купувати в розстрочку вже готову квартиру, але в будь-якому випадку необхідно знати, які вимоги висуває компанія, як проходить операція і чого очікувати від покупки споруджуваного або зданого в експлуатацію житла.

Умови покупки квартири в розстрочку від забудовника

Підприємства-забудовники висувають різні вимоги до надання розстрочки. Клієнту необхідно звернути увагу на наступні умови:

Чи є відсоток за послуги. У розумінні Покупця розстрочка надається безвідсотково, але забудовник має право висувати інші вимоги. У договорі може бути зазначено, що на залишкову суму виплат буде нараховано 1-3% річних. Це немало, якщо залишкова сума понад 1 млн. Грн., Але все ж набагато менше, ніж відсотки за іпотеку.

Розмір початкового внеску. Деякі фірми вимагають, щоб покупець вніс близько 70% вартості квартири, але якщо Покупець запропонує тільки 50%, Продавець, як правило, йде на поступки. Деякі компанії і зовсім відмовляються від вимоги першого внеску або залишають його на рівні 5-10%. Зазвичай такими «вивертами» користуються забудовники, які намагаються продати неліквідне житло, але бувають і виключення, тому особистість Продавця необхідно перевіряти.

Період внесення платежів. При розстрочці термін виплат значно (в 10-20 разів) менше, ніж при іпотеці, в зв'язку з чим сума щомісячних виплат висока. Покупцеві необхідно отримувати стабільний дохід, щоб мати можливість платити внески.

Уточнивши всі нюанси і вибравши відповідного забудовника, необхідно повірити всі документи і оформити договір.

Як правильно оформити покупку квартири в розстрочку у забудовника

Перш за все, слід запитати пакет документів, який підтверджує, що забудовник має дозвільну документацію на будівництво і виступає в ролі продавця на законних підставах.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь