Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Несправності свердловин та як їх запобігти

Бувають випадки, коли джерело води в приватному домі приходить в непридатний для користування стан.

Свердловина може зламатися з наступних причин:

  1. пошкодження труби - іноді камені під напором води або внаслідок переміщення пластів землі можуть пошкодити розтруб. Внаслідок цього з'являється тріщина або діра, яка порушує цілісність колони. В результаті може статися обвал, зсув труби, деформація кабелю або троса, а також зміна якості і складу води;
  2. прогнивання свердловинного фільтра. Не так давно єдиним матеріалом для фільтрації при бурінні свердловин під ключ була нержавіюча сітка. Її накручували і монтували до нижньої обсадної трубі з метою механічного очищення від грубих домішок, в тому числі. Низька якість сітки і тривалий термін її використання можуть призвести до утворення дірок в фільтрі, наповненні свердловини піском, а також неможливості роботи відцентрового насоса в ній;
  3. замулювання дна - виникає в результаті неправильної конструкції, тривалого невикористання. Така поломка призводить до виходу попи з ладу. Небезпечно те, що без монтажу насоса в свердловину Ви не зможете дізнатися, чи працює вона. А якщо висота стовпа чистої води невелика - можна швидко попрощатися з насосним обладнання. Варто застерегти, що після консервації потрібно досить уважно стежити за роботою глибинного насоса в свердловині.
  4. попадання сторонніх предметів - якщо Ви не встановили оголовок, дачник або будь-яку іншу захист розтруба, завжди є ймовірність наявності великого і дрібного сміття. Найчастіше потрапляють частинки потраплять на дно, однак можуть застрягти, перешкоджаючи переміщення насоса, погіршити якість води і привести помпу в непридатність.
  5. закінчилася вода - явище поширене. Трапляється, що відсутність вологи - тимчасове, обумовлене високою продуктивністю насоса, яку можна з дебітом свердловини. В інших ситуаціях - вода не повертається. Дуже важливо мати механічне реле тиску або автоматику, що запобігають сухий хід насоса і його вихід з ладу.

Що робити, щоб свердловина не вийшла з ладу

У кожному з описаних випадків є можливість запобігти негативному результату:

  1. Рекомендуємо звертатися до професіоналів, спеціалізацією яких є саме Бурение скважин і не економити, так як зниження ціни відбувається тільки шляхом покупки дешевої обсадної труби. Вона не може витримати потрібну навантаження і може дати тріщину
  2. Використовуйте (або обговоріть це з буровиками) поліпропіленові фільтри, термін експлуатації яких значно вище, ніж у нержавіючої сітки.
  3. Прокачивайте і користуйтеся свердловиною. Не залишайте її без роботи на тривалий час. Якщо ж замулювання сталося, викличте майстра, нехай Вам відновлять стару свердловину, якщо це можливо. Ні в якому разі не використовуйте в цьому випадку самостійно вібраційні насоси.
  4. Встановлюйте захисні механізми на свердловину - вони досить недорого коштують. У разі, коли щось все-таки потрапило в середину - зверніться до фахівців з відеоспостереженням, які максимально акуратно і швидко витягнуть потрапили предмети.
  5. Якщо надходження води нерегулярно внаслідок високої потужності насоса - підберіть помпу для Ваших вихідних умов, це продовжить термін експлуатації точки водозабору і самого насосного обладнання.
  6. Коли вода скінчилася - є варіант заглибитися. Але робити це має тільки в тому випадку, коли нижче достатньо води.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь