Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Пасажирські ліфти: основні блоки і пристрої

Неможливо уявити собі сучасне місто без складних архітектурних рішень. Висотні будівлі ділових центрів і житлових комплексів присутні навіть в невеликих містах. Звичайно, подібні будівлі дуже функціональні, але саме з розвитком багатоповерхового будівництва виникла потреба у використанні додаткових транспортних засобів, таких як пасажирські та вантажні ліфти. Вони допомагають впоратися з потоком людей як в офісних, так і в житлових будинках. Але як же вони влаштовані?

Якщо розглядати, з чого складаються пасажирські ліфти, то можна виділити кілька основних блоків:

  1. Машинне відділення, в якому розташовується двигун і основні кріплення і лебідки тросів;
  2. Кабіна ліфта;
  3. Противага, що забезпечує задану вантажопідйомність;
  4. Спеціальні уловлювачі і буфер, що забезпечують безпеку;
  5. Блок керування.

Звичайно, такий транспорт вимагає окремого приміщення, тому при проектуванні будь-якого багатоповерхового будинку додатково закладається зведення шахти ліфта, що забезпечує вільний рух кабіни. У шахті обов'язково передбачаються страхуючі елементи, звані уловлювачами і здатні загальмувати кабіну при обриві основного і допоміжних тросів. У нижній частині шахти встановлюється спеціальний буфер, плавно гальмуючий кабіну при падінні. Він може бути пружинним, полімерним або масляним.

Залежно від основних параметрів і виробника машинне відділення може розташовуватися зверху всієї конструкції або в нижній його частині. У першому випадку все обладнання поміщається на горищі будівлі, а в другому - в підвалі або на цокольному поверсі. Двигун і спеціальні металеві троси, високої міцності і стійкі до стирання, забезпечують пересування кабіни і противаги. Залежно від максимальної маси перевезення змінюється потужність мотора.

За типом роботи приводи підрозділяють на:

  1. електричні;
  2. пневматичні;
  3. гідравлічні.

Найбільш поширені двигуни першої групи, адже їх обслуговування від masterlift.in.ua та експлуатація найнадійніші і недорогі. З урахуванням вантажопідйомності, яка може становити до 2000 кг, вибирається тип і кількість основних і страхувальних тросів. Як противаг використовуються спеціальні залізобетонні конструкції заданих габаритів і маси, які мають у своєму розпорядженні ззаду або збоку кабіни.

З чого складається кабіна

Основними блоками цього елемента ліфта є каркас, підйомна платформа, черевики і уловлювачі, а також пристрій відкриття дверей. Зараз можна знайти різноманітні кабіни як по дизайну, так і за матеріалами. Найчастіше для їх обробки застосовують пластикові та металеві панелі. На платформі обов'язково встановлюється система контролю загальної ваги пасажирів щоб уникнути перевантаження. Металізована панель управління з плоскими кнопками і світлодіодне освітлення дозволяють додати елегантність зовнішнім виглядом.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь