Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Екструдований пінополістирол - опис матеріалу

Екструдований пінополістирол - це синтетичний будівельний теплоізоляційний матеріал. Його головна відмінність від пінопласту - це метод виготовлення, щільність і теплоізоляційні властивості. Завдяки високій температурі і спінюючої добавці можна отримати осередки розміром 0,1-0,2 мм.

Для досягнення високої щільності цих осередків, підготовлену масу видавлюють за допомогою екструдера. Часто цей матеріал називають полістиролом XPS (Extruded Polystyrene) або Стіродур, як продукція німецького концерну BASF.

Утеплення фундаменту екструдованим пінополістиролом

Стиродур в приватному житловому будівництві застосовується для утеплення фундаменту, цоколя і підлог, а також для незнімної опалубки. Використовувати для штукатурного фасаду майстра його не рекомендують. Незважаючи на самі кращі показники теплопровідності 0,029-0,034 Вт / м · K, він має температурне розширення, що призводить до появи тріщин в штукатурному шарі.

Механічна міцність

Це досить важливий параметр, коли ми хочемо використовувати теплоізоляційний матеріал на підлогах, підвальних стінах або парковках, де поверхні піддаються великим навантаженням. Залежно від марки і виробника, міцність на стиск становить від 200 до 700 кПа. Це запобігає різні види деформації. Межа міцності при вигині знаходиться в межах 400-800 кПа. Придбати екструдований пінополістирол можна тут: www.strojmag.ua/katalog/utepliteli_zvukoizoljacija/ekstrudirovannyj-polistirol-xps.

Термостійкість і вологостійкість

Плити XPS використовуються в діапазоні температур від -50 до +75 градусів за Цельсієм. Коли шкала температури перевищує нижній або верхня межа, стиродур може втратити свої властивості. Завдяки закритій комірчастої структурі пінополістирол XPS стійкий до вологи. Навіть при тривалому зануренні у воду водопоглинання становить до 0,5% (за обсягом).

Опір вогню

Під час виробництва утеплювача додається спеціальна добавка (антіперен), що уповільнює горіння. Але незважаючи на це, матеріал підтримує горіння, його відносять до групи горючості Г3-Г4, що значно впливає на область застосування.

Хімічна і біологічна стійкість

Він стійкий до контакту з більшістю зазвичай використовуваних в будівництві матеріалів, але може бути зруйнований деякими органічними продуктами. Такими як розчинники, кам'яновугільна смола або нафтопродукти. Вони викликають розм'якшення структури, а потім знищують його первинні властивості. Полістирол не гниє, має високу стійкість до впливу бактерій або грибка.

Стійкість до ультрафіолету

Варто пам'ятати, що при установці або зберіганні плит XPS вони повинні бути захищені від тривалого впливу сонячних променів. За день або тиждень поверхня не постраждає, але якщо матеріал буде схильний до ультрафіолетового випромінювання протягом декількох місяців, то верхній шар втратить свої властивості.

Екструдований пінополістирол, як і будь-який утеплювач, має свої плюси і мінуси. Практика показує, що застосування його для фундаменту і цокольній частині будинку, є найбільш економічно вигідним рішенням. Невисока ціна, простота транспортування і монтажу, а також одні з кращих експлуатаційних характеристик практично не залишають шансів іншим теплоізоляційних матеріалів. Таке утеплення матиме максимальний ефект і тривалий термін експлуатації.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь