Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Пневматичний привід - особливості

Пневматичний привід - пристрій призначений для управління запірним або запірно-регулюючим клапаном в системі.

Пневматичний привід перетворює енергію стисненого повітря в обертальний або поступальний рух. Стандартно пневматичний привід працює при тиску повітря від 3-х до 8 бар, але використовується найчастіше тиск повітря від 4-х до 6 бар.

Це обумовлено тим, що тиск в 8 бар і вище не завжди можливо гарантувати. Знижений тиск вимагає великого діаметра поршня або мембрани, для отримання необхідного крутного моменту або зусилля, отже і більшого розміру самого приводу, що веде до його подорожчання. Великий вибір якісної пневматики festo - за посиланням.

Пневмоприводи бувають двох типів:

  1. односторонньої дії (з поворотними пружинами)
  2. двосторонньої дії

Пневмопривод односторонньої дії може бути:

  1. нормально-відкритий відкриває за допомогою зусилля стисненого повітря, а закриває за допомогою зусилля зворотних пружин.
  2. нормально-закритий відкриває за допомогою зусилля пружин, а закриває за допомогою зусилля стисненого повітря.

Пневмопривод подвійної дії відкриває і закриває за допомогою зусилля стисненого повітря.

Пневматичні приводи на замовлення комплектуються додатковим обладнанням:

  1. соленоїдний клапан (або керуючий клапан)
  2. ручний дублер
  3. кінцеві вимикачі
  4. позиционер

Застосування пневмоприводов

Пневматичні приводи застосовуються в металургійній, газовій, нафтовій, нафтопереробної, нафтохімічної, хімічної галузях промисловості, в комунальному господарстві, на трубопроводах пари і гарячої води.

Переваги пневматичних приводів

  1. Пожаро- і вибухонебезпечність. Завдяки цьому гідності пневмопривід не має конкурентів у вибухонебезпечних умовах експлуатації, наприклад в шахтах з виділенням метану, в хімічному виробництві і т.д.
  2. Надійність роботи в широкому діапазоні температур, в умовах курній і вологою навколишнього середовища.
  3. Великий термін служби.
  4. Висока швидкість відкриття / закриття і можливість її регулювання

Діапазон температур

Пневмоприводи працюють в діапазоні температур від -20 С до 80 С, але діапазон може бути розширений від -40 С до 120 С при додатковому виборі спеціальних підшипників, мастила і ущільнень. Так само в низькотемпературних умовах роботи необхідно враховувати появу конденсату. Конденсат може замерзнути і заблокувати повітряні магістралі, що призведе до відключення приводу.

Підбір пневмопривода

Для коректного підбору пневмопривода необхідно знати наступні дані:

  1. Максимальний крутний момент (для поворотних клапанів) або зусилля яке необхідно надати на шток (для прямоходовій клапанів).
  2. Тиск в пневмомагістралях які підводяться до приводу. Якщо тиск періодично змінюється, то необхідно брати найменше значення.

Для підбору пневмопривода односторонньої дії необхідно максимальний крутний момент клапана або максимальне зусилля, для прямоходовій клапанів, збільшити на 30%, потім в таблиці зусиль приводів в колонці зусилля пружини 0 вибирається привід відповідне даного моменту або зусилля, при відповідному тиску повітря в пневмомагістралей.

Для підбору пневмопривода двосторонньої дії необхідно максимальний крутний момент клапана або максимальне зусилля, для прямоходовій клапанів, збільшити на 20 - 30% і вибрати привід який відповідає цьому значенню крутного моменту або зусилля, при відповідному тиску повітря в пневмомагістралей.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь