Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Управління енергоресурсами

Розвиток ринкових відносин в сфері купівлі-продажу електроенергії можливо тільки при наявності оперативного обліку кількісних показників електроспоживання на всіх часових проміжках як в розрізі доби, так і за сезонами року. У цих умовах важливого значення набувають питання надійності застосовуваних автоматизованих систем контролю та обліку електроенергії (АСКОЕ), і тут допоможуть современные решения компании ИНДАСОФТ-УКРАИНА. Надійність АСКОЕ визначається перш за все концепцією її побудови, а потім - надійністю входять до неї вузлів, елементної бази, програмного забезпечення.

Одна з концепцій побудови АСКОЕ заснована на використанні інтелектуальних датчиків вимірюваних величин, неінтелектуальних пристроїв збору та передачі даних (УСД) і інтелектуального пристрою, призначеного для збору, обробки і відображення інформації від всіх УСД системи, - персонального комп'ютера. При цьому кожне УСД пов'язане з датчиками вимірюваних величин кабельними лініями зв'язку, а комп'ютер пов'язаний з усіма УСД системи за допомогою каналів зв'язку (дротовий зв'язок, телефон, радіо і т. П.). Така концепція реалізована в одній з вітчизняних АСКОЕ на базі КТС «Енергія» і володіє наступними недоліками, пов'язаними в основному з проблемою забезпечення достовірності прийнятої інформації:

  1. вразливість системи, пов'язана з наявністю єдиного інтелектуального пристрою, збій в роботі якого викликає загибель всієї системи;
  2. незахищеність від спотворення первісної інформації, наприклад, внаслідок установки короткого замикання в лінії зв'язку і т. п .;
  3. втрата або спотворення інформації в разі несправності лінії зв'язку в умовах експлуатації. При зниженні опору ізоляції ліній зв'язку можливий прийом інформації від одного датчика на кілька входів УСД, і навпаки.

В умовах виробництва спотворення інформації обумовлено також перешкодами електромагнітного характеру.
Ці недоліки не мають істотного значення при реалізації в АСКОЕ другий концепції її побудови. Ця концепція передбачає не інтелектуальні лічильники-датчики вимірюваних величин, інтелектуальні мікропроцесорні УСД і персональний комп'ютер, який грає в процесі обробки і відображення інформації допоміжну роль.

У такій системі є можливість своєчасного виявлення несправного каналу зв'язку при періодичному порівнянні індикаторів первинних лічильників-датчиків і показань УСД. Для цього лічильники-датчики і УСД повинні мати індикацію основних вимірюваних параметрів. Наявність подвійного контролю дозволяє не тільки виявити несправні канали зв'язку, а й визначити лічильники-датчики, похибка яких вийшла з допустимих меж у процесі експлуатації.

Наявність індикації параметрів робить кожне УСД автономної микросистемой для будь-якого з об'єктів системи. Це забезпечує можливість поетапного введення в експлуатацію окремих мікросистем на кожному об'єкті незалежно від готовності до введення в експлуатацію інформаційно-аналітичного центру (ІАЦ), а також можливість передачі кожної мікросистеми на баланс обслуговування особам, відповідальним за енергогосподарство об'єкта.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь