Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Нержавіючий квадрат: основні характеристики

Незважаючи на велику різноманітність сортового прокату з нержавіючої сталі, нержавіючий квадратний не втрачає своєї затребуваності. Квадрат з нержавійки використовується в багатьох промислових областях. А в харчовій промисловості без нього просто не обійтися.

Варто зазначити, що квадрат нержавеющий являє собою профіль, що має квадратний перетин без порожнистої області. Виготовляється методом холодної або гарячої прокатки на спеціалізованих верстатах.

Гарячекатаний прокат

Гаряча прокатка на увазі використання вуглецевих звичайних сталей, а також низьколегованих і легованих сталей. Деформація сталі відбувається під впливом високих температур. Сталь при цьому деформується, стає пластичною і легко формується. Цей метод відрізняє зменшене енергоспоживання, що знижує собівартість виготовлення. Параметри гарячекатаного прокату:

  1. Довжина: в діапазоні 1,5 - 6,5 м.
  2. У перетині сторона квадрата: в діапазоні 6 - 200 мм.

Після охолодження сталь може трохи деформуватися, тому гарячекатаний профіль може мати незначні відхилення параметрів перетину і неідеально гладку поверхню. При дотриманні ДСТУ такі похибки є допустимими і не впливають на якісні характеристики виробів.

Холоднокатаний прокат

Варто відзначити, що квадрат металлический калиброванный нержавеющий металлопрокат виготовляють також під впливом високих температур. Істотною відмінністю в технології є те, що деформація сталі проходить при зниженій температурі. Це дозволяє збільшити щільність сталі і тим самим поліпшити її структуру. Остаточне доведення розмірів здійснюється без нагріву. При цьому зменшується похибка геометричних параметрів. Це більш енергоємні технології, тому холоднокатаний квадратний металопрокат має більш високу собівартість, ніж гарячекатаний.

Калібрований прокат підрозділяється за наступними параметрами:

  1. Точність: звичайна або підвищена;
  2. Формування: пруток або моток;
  3. Стан матеріалу: негартований або термічно оброблений.

Поверхні квадратного сортового прокату можуть бути:

  1. Матовими. Вважаються простими і мають низьку собівартість.
  2. Шліфованими. Поверхні якісніші, ніж матові.
  3. Дзеркальними. Відмінно оброблені, мають більш високу вартість.
  4. Супер дзеркальними. Мають кращі декоративні властивості.

Нержавіючий прокат ділиться за своїм призначенням в залежності від марки сталі, з якої його виготовляють, і процентного вмісту в сталі домішок нікелю, хрому, міді. Для квадратного прокату широко застосовуються сталі марки 12Х18Н10Т, AISI 316L, AISI 430, 20Х23Н18 та інші. Прокат з цих сталей має безліч переваг:

  1. Висока стійкість до корозії;
  2. Стійкість до впливу атмосферних опадів та агресивних середовищ;
  3. Відповідність високим санітарно-гігієнічним нормам;
  4. Можливість вторинної переробки.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь