Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Галузі економіки України, які цікавлять Китай

В епіцентрі гібридного протистояння Китаю і США виявилося запорізьке підприємство «Мотор Січ». Китайський капітал має намір придбати пакет акцій українського двигунобудівельного концерну, проти чого заперечує Вашингтон.

1. Авіабудування і двигунобудування

Спроби китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment завершити операцію з придбання 50% акцій запорізького підприємства «Мотор Січ», який спеціалізується на виробництві двигунів для літаків і вертольотів, викликали різку реакцію Вашингтона. Джон Болтон, колишній радник президента США з національної безпеки, застеріг Київ від такої угоди, нехай навіть «Мотор Січ» є приватним, а не державним підприємством.

Зараз навколо «Мотор Січ» розгорнеться жорстка підкилимна боротьба, де переплетені серйозні геополітичні інтереси (крім іншого, «Мотор Січ» є контрагентом холдингу "Вертольоти Росії").
Передбачити ж результат цієї боротьби практично неможливо. Детальніше - тут: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/konkuruyemo-na-rivnih/.

У вересні 2016 року розгорівся скандал, коли Київ нібито продав Пекіну найбільший в світі транспортний літак АН-225 «Мрія». Інформація не підтвердилася, однак з високою часткою ймовірності можна припустити, що КНР буде робити спроби дістати відповідну технічну документацію.

Відзначимо, що серед зарубіжних гравців до технологій, якими володіє концерн «Антонов», поряд з КНР виявляють інтерес Саудівська Аравія і Азербайджан.

2. Військово-промисловий комплекс

Згідно з даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI), Китай в 2013-2017 роках був другим після Росії покупцем виробів українського ВПК (питома вага РФ - 23%, КНР - 20%).

Керівництво Китаю реалізує програму переозброєння НВАК, прагнучи домогтися максимального рівня локалізації виробництв озброєнь на своїй території.

Конфлікт в Донбасі створив додаткові стимули для розвитку українського ВПК і підвищив інтерес третіх країн до даної галузі.
Підприємства ВПК через їхню стратегічну значимість не входять до переліку об'єктів, що підлягають приватизації, тому можливості китайської сторони на даному напрямку вкрай обмежені.

Проте промислове шпигунство і інші механізми нелегального отримання технічної документації ніхто не відміняв, а тому підприємства українського ВПК з цієї точки зору знаходяться в зоні ризику.

3. Енергетика

Китайський капітал точково інвестує в альтернативну енергетику, користуючись тим, що «зелений тариф» на Україні - один з найвищих в світі.

Восени 2016 року китайська CNBM уклала угоду з купівлі парку сонячних електростанцій в Миколаївській області, що раніше належали братам Клюєвим, близьким соратникам екс-президента Віктора Януковича.

Китайська сторона проявляє інтерес до будівництва сонячних електростанцій в Чорнобильській зоні відчуження.
Компанія China National Nuсlear Corporation намагалася «вклинитися» в технологічні ланцюжки по виробництву ядерного палива для АЕС України, однак цей ринок вже жорстко сегментований між російськими і американськими виробниками.

Проте в середньо- і довгостроковій перспективі не можна виключати нових спроб китайського капіталу відвоювати частину українського ринку ядерного палива.

4. Морські порти

Уряд Арсенія Яценюка внесло державні морські порти в приватизаційні списки, однак продаж (передача в концесію) портів в попередні роки так і не відбулася.

При цьому морські порти генерують сумарно 150-200 млн доларів чистого прибутку на рік, будучи одними з найбільш привабливих об'єктів, виставлених на приватизацію.
Представники китайської COSCO Group в 2016-2017 роках завдали візити в усі українські державні морські порти, опрацьовуючи питання придбання (або взяття в концесію) «морських воріт» України.

Примітно, що в попередні роки китайські компанії виграли безліч тендерів на проведення робіт з поглиблення дна і реконструкції причалів українських портів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь