Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Порівняння котлів з відкритою і закритою камерою згоряння

Тип камери згоряння - це один з основних критеріїв вибору газового котла опалення. Він не впливає на зовнішній вигляд і габарити моделі, спосіб установки, лише ледь впливає на характеристики і вартість, але визначає спосіб відведення продуктів згоряння, вимоги до приміщення, рівень шуму.

Котли з відкритою камерою згоряння і атмосферним пальником

Побутові котли з закритою камерою згоряння - це найбільш проста, частіше для підлоги, ніж настінна, конструкція, що припускає лише пальник, над якою знаходиться теплообмінник. Повітря для спалювання в таких моделях забирається з приміщення, через отвори в корпусі котла, придбати який можна здесь, а відведення продуктів згоряння здійснюється через традиційний вертикальний димар. Їх також називають атмосферними.

Принцип роботи газового атмосферного котла

З причини найбільш простий конструкції, котли з закритою камерою згоряння більш надійні і недорогі, прості в обслуговуванні, працюють практично безшумно, оскільки єдиним джерелом звуку є пальник і її полум'я.

Однак така конструкція має і недоліки:

  1. Для забезпечення належної кількості кисню, необхідного для нормального спалювання газу, котлу потрібна хороша вентиляція, іноді навіть примусова.
  2. Для відводу продуктів згоряння необхідний традиційний вертикальний димар, від грамотності його проектування залежить якість тяги. При помилках у проектуванні можлива і зворотна тяга, коли полум'я задуває при невеликих або сильних поривах вітру.
  3. Атмосферні пальники, які використовуються в камерах згоряння відкритого типу, більш схильні до засмічення і вимагають більш ретельного і частого догляду, хоча і в цілому конструкція котла менш вимоглива до обслуговування (досить чистити і промивати теплообмінник, очищати пальниковий модуль).
  4. У порівнянні з навіть найпростішими котлами із закритою камерою згоряння, атмосферники поступаються за характеристиками: по витраті газу, ККД, екологічності.

Газові з відкритою камерою згоряння краще встановлювати в щодо великих будинках, що мають окреме приміщення під котельню, а також при обмеженому бюджеті і вже змонтованому хорошому традиційному димоході.

Відмінності котлів із закритою камерою згоряння і наддувной пальником

Це більш сучасні і технологічні, в більшості випадків настінні котли, вартість яких на 10-30% вище абсолютно ідентичних атмосферних аналогів. Закрита камера згоряння передбачає ізольовану зону горіння, повітря в яку нагнітається вентилятором турбонаддува (турбіною). Швидкість обертання вентилятора визначається автоматикою, в залежності від кількості палива, що спалюється. Такий принцип роботи дозволяє досягти найбільш повного спалювання газу і менших тепловтрат через конструкцію котла, що відбивається на економічності і ККД.

Основна відмінність закритої камери від відкритої в тому, що повітря для спалювання газу забирається з вулиці, на вулицю відводяться і продукти згоряння. Здійснюється це через коаксіальний (бічний, двотрубний) димохід, в якому внутрішня труба служить для відведення диму, а простір між внутрішньою і зовнішньою трубою - для забору повітря. Тому такі котли можуть встановлюватися в будь-якому відповідному вимогам приміщенні, наприклад, на кухні.

Однак відчутним недоліком такої конструкції є її енергозалежність, тобто робота від електромережі. В середньому газові котли споживають від 40 до 80 кВт електроенергії на місяць опалювального сезону, при чому при будь-яких, навіть короткострокових, збої в електропостачанні, горіння припиняється. Вирішити проблему перебоїв можна за допомогою генератора.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь