Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як зробити узаконення самовільних будівель

У цій статті ми розглянемо спосіб узаконення самовільних будівель через ДАБК за умови, що земля знаходиться не у власності, а в користуванні, тобто немає гос.акта на землю. Цей шлях досить довгостроковий і витратний, проте єдино правильний і законний пройшовши який Ви твердо будете впевнені, що Ваше свідоцтво про право власності ніхто не оскаржує в суді.

Більш того, узаконення такого роду проходить через приватизацію землі отже якщо в подальшому ви вирішите будуватися, то вам вже не знадобиться проходити цю процедуру повторно. Звичайно, завжди є варіант самострой узаконить украина через суд (за вартістю цей варіант буде аналогічний узаконенню через ДАБК, проте набагато швидше за часом), але зараз цей спосіб все рідше і рідше використовується, так як прокуратура оскаржує такі рішення як незаконні посилаючись на, то , що суд це не той орган, який може вирішувати законно побудовано будівлю або ні. Також ви не зможете зареєструвати рішення суду в реєстраційній службі, так як вам відмовлять з мотивуванням надати документ про введення в експлуатацію якого у вас немає і бути не може за умови узаконення через суд.

Отже, розглядаємо узаконення самовільних будівель через ДАБК в разі знаходження землі в користуванні. Розділимо узаконення на три етапи: 1) Отримуємо рішення сесії міської ради про «Збереження об'єктів самочинного будівництва та на розроблення проектів землеустрою относительно відведення земельних ділянок для ЕКСПЛУАТАЦІЇ, обслуговування об'єктів»; 2) Приватизація землі; 3) Узаконення через ДАБК і реєстрація.

Етап № 1. Збереження самовільного будівництва

Для того, щоб отримати рішення сесії про збереження самовільно збудованого об'єкта, Вам необхідно звернутися до архітектора Вашого району (Департамент містобудування, архітектури та земельних відносин) і надати всі наявні документи як правило це техпаспорт і документ про право власності. Архітектор же в свою чергу надасть вам список дозволів, які ви повинні отримати, щоб ваш об'єкт будівництва був представлений на сесії міської ради. Зараз ми розповімо про кожен з пунктів цього списку.

1. Технічний висновок. Технічне обстеження будівель і споруд - це визначення придатності до подальшої експлуатації, висновки і рекомендації щодо усунення виявлених дефектів. В результаті чого замовник отримує на руки технічний висновок або технічний паспорт будівлі. Замовити його можна практично в будь-який спеціалізованої проектної організації.

Документи копії: Паспорт (а) + ІПН всіх власників, тих. паспорт (а), правовстановлюючі документ (и).

Ціна: 2000-3000 грн. Термін: 7-10 днів

2. ДАБК. Інформаційний лист щодо об'єкта будівництва інспекцією ДАБК (Штраф у ДАБК). Цей штраф виписується безпосередньо і виключно для «Комісії з самобудам». При несплаті штрафу в зазначений термін накладається стягнення у розмірі 8000 грн. Для того, щоб оплатити штраф необхідно написати заяву на ім'я начальника з проханням провести перевірку самовільного будівництва за адресою знаходження об'єкта.

Ціна: 170 грн. Термін: 10 днів.

3. Засвідчити всі правовстановлюючі документи нотаріально.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь