Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як перестати боятися стоматолога

Є люди, для яких відвідування стоматолога є важкою подією в житті. Всі по-різному долають свої страхи. Одним достатньо сили волі, іншим потрібно трохи часу, але є й ті, хто не може побороти свою тривогу самостійно.

Кожному пацієнту потрібно підібрати саме той метод зниження тривоги, який для нього оптимальний.

Існує три основних способи впоратися з боязню перед лікуванням зубів (детальніше можна прочитати на https://dentalnews.com.ua/):

  1. Психологічний - це дії лікаря, спілкування, особливі методики адаптації до лікування.
  2. Технології та гаджети - нові і не дуже винаходи, які роблять лікування більш приємним.
  3. Седація - використання медикаментів для отримання відчуття розслабленості.
  4. У стоматологів є ще один, четвертий спосіб - це якісна місцева анестезія. Вона забезпечує повноцінне знеболювання і комфорт пацієнта.

Безумовно, тільки індивідуальні особливості пацієнта дозволяють підібрати кращий спосіб обійти його тривоги.

Обстановка

Обстановка в клініці має важливу роль і часто недооцінюється щодо подолання стоматофобія. А адже перше враження найважливіше! Пацієнту приємніше, коли всі інструменти прибрані "від очей" наскільки це можливо, коли на стінах художні роботи, а не постери посмішок, немає лікарняному обстановки, звучить приємна музика, лікарі одягнені в сучасні кольорові костюми, мало схожі на білі ретро-халати, і немає стійкого запаху паленого зубів клінік радянської епохи.

Спілкування

Основа всієї піраміди - це комунікація, тобто спосіб вашого спілкування з лікарем. Легкість відносин допоможе вам в подоланні страхів. Лікарю важливо знати причини вашої тривожності, щоб допомогти вам. Комунікація - це також взаєморозуміння, мова тіла і невербальний контакт, який вам близький. Взаєморозуміння або гармонійність відносин має на увазі взаємодію на рівних, коли ви не сприймаєте лікаря як загрозливу або поблажливу фігуру, але як партнера у вашому лікуванні. Спілкування позначає, що ви щось робите для лікаря в тій же мірі, як і він для вас.

Як тільки налагоджена взаємодія, можна рухатися далі до конкретних технік або можливостям.

Найменш інвазивний підхід - це, безумовно, психологічні методики. Вони і повинні бути випробувані в першу чергу.

Психологічні підходи

Психологічні методики включають такі техніки, як "говорю-показиваю- роблю", структуроване час, зниження чутливості і інші техніки, звані у стоматологів поведінкова регуляція. Хоч звучить незвично, це всього лише означає, що лікар поступово адаптує вас до нової обстановки і процедурам, все робить повільно, пояснює кожен свій крок і розповідає, що очікувати попереду.
Головна мета такого підходу - провести лікування максимально комфортно і ніжно.

Інгаляційна седація

Якщо психологічні методики не допомагають вам у повній мірі, ви можете скористатися різними варіантами седації (медикаментозного розслаблення). Інгаляційна седація (закис азоту) допомагає відчути легкість і розслабленість і при цьому зберегти повний контроль над процесом.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь