Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обрати хімчистку

У кожного з нас в шафі багато різних речей, за якими необхідно доглядати. Догляд за ними має на увазі їх своєчасну чистку, прання, правильне зберігання.

І якщо правильне зберігання ми забезпечуємо самі, без чиєїсь допомоги, то впоратися з чищенням виходить не завжди. Далеко не всі можна просто взяти і закинути в пральну машину. Наприклад, пальто або дублянку потрібно здавати в хімчистку, також періодично потрібна буде химчистка пуховика.

Щоб речі повернулися в чистому стані, а також цілими і неушкодженими, варто знати деякі моменти. Так, наприклад, потрібно вміти правильно вибрати хімчистку.

Перш ніж довірити свій одяг чужим людям, поцікавтеся, наскільки давно працює заклад, пошукайте відгуки про нього, розпитайте знайомих - можливо, вони вже здавали туди свої речі. Якщо шукаєте відгуки в інтернеті, то більше звертайте увагу на негативні - так можна зрозуміти, які проблеми бувають, і як співробітники даного закладу їх вирішують.

Важливо надати співробітникам установи повну інформацію про що здається вами виробі. Допомогти в цьому можуть ярлички на самому одязі, а також бирки (якщо ви їх зберегли), які були при покупці. Не завадить знайти і гарантійний талон, якщо такий є. Вам потрібно знати, чи можна чистити даний виріб в хімчистці, а також з чого складається річ і її вставки, облямівка і ін.

Прийшовши в хімчистку, зверніть увагу на те, з яким настроєм виходять звідти відвідувачі, які забрали свої речі. Придивіться, як спілкуються співробітники закладу з відвідувачами. Обов'язково поцікавтеся, які гарантії дає хімчистка, якими додатковими послугами ви можете скористатися. Можливо, крім звичайної чистки, є можливість пофарбувати дублянку або зробити з неї що-небудь ще. Не забудьте дізнатися і вартість цікавлять вас послуг.

Якщо на вашій дублянці або на пальто виявляться плями незрозумілого походження, або у речей не виявиться ніяких бирок з вказівками про відхід, або будуть знайдені пошкодження, вам запропонують підписати відмову від претензій. У такому акті вказують, що саме може статися з річчю в разі хімчистки або описують наявні проблеми: немає нормальної маркування, нестійкий фарбник, який може просто злиняти під час чищення і т.д. В даному випадку, якщо чистка пройде невдало, довести провину співробітників буде непросто.

При здачі речі в хімчистку обов'язково повинна складатися квитанція приймання речі, де буде вказано найменування організації, ваші дані, назва речі і її характеристики (колір, пошкодження тощо), замовлені вами роботи. Пам'ятайте: цю квитанцію читати і зберігати обов'язково! Якщо на вашій речі немає заломів і потертостей, то і в квитанції подібних слів бути не повинно. В іншому випадку, коли після чистки ці самі потертості з'являться, ви вже не зможете довести, що їх не було. Багато хімчистки пишуть стандартний набір забруднень, не обтяжуючи себе вникати в кожен конкретний випадок, а тому виникають доводиться самим відвідувачам.

У разі, якщо річ зіпсують, ви будете спиратися саме на цей акт або квитанцію, чек від хімчистки (сплачена вами сума за роботу) та інші документи (можливо, знадобиться чек з магазину, де була куплена річ або що-небудь ще в залежності від ситуації).



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь