Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обрати "свого" психолога

Сучасні люди все частіше замислюються про своє психологічне і психічне здоров'я. Але просто замислюватися - мало, потрібно ще й хорошого фахівця знайти. Щоб комфортно було, а спільна робота приносила плоди. Ми запитали клієнтів, які знайшли «своїх» фахівців - що їм допомогло в пошуку? І поговорили з місцевими психологами і психотерапевтами - як зрозуміти, що робота з професіоналом йде тобі на користь?

Хто є хто: розберемося в термінології

Для початку давайте зрозуміємо, чим відрізняються між собою психологи, психіатри та психотерапевти. Психологи мають загальну психологічну освіту. Але вони не можуть прописати вам медикаментозне лікування. Психолог може бути як практиком, так і теоретиком: наприклад, займатися підбором кадрів, правильною організацією робочого процесу і подібним.

Психотерапевти же проходять додаткову профільну підготовку: теорію, практику, супервізії - це коли більш досвідчені колеги анонімно розбирають клієнтські випадки. Що важливо, психотерапевти часто проходять і особисту терапію також, адже проблеми лікаря не повинні позначатися на терапії клієнта, особливо якщо їх «хворі зони» якось перетинаються. Психіатри - це лікарі. Вони-то якраз і виписують ліки, розглядаючи стану пацієнтів в рамках існуючого переліку медичних захворювань.

Крок перший: розпитати знайомих

Отже, як же підступитися до питання вибору? Для початку розпитайте знайомих. Напевно хтось когось вам порадить. Вибір людини, яку ви присвятіть в свої потаємні проблеми - справа інтимна, тому краще соломку підкласти. Репетиторів та нянь дітям ми теж найчастіше вибираємо за рекомендаціями.

На початку пошуків ми дізнаємося про психолога від знайомих, яким вже довіряємо. Користуючись їх відгуками і думками (зараз вже стало не соромно, а то і модно ходити до психолога), ми можемо подивитися про цього психолога інформацію в Інтернеті, подивитися відео та послухати його наживо - на лекціях і тренінгах. І тільки потім йдемо на консультацію, або замовляємо консультацию психолога онлайн. На першій консультації з психологом зазвичай укладається усний договір, де визначаються приблизні цілі і завдання роботи. Далі можна дивитися, наскільки ви рухаєтеся в їх досягненні, чи можете відкрито говорити психологу про свої думки і переживання, не побоюючись звинувачень і критики. В кінцевому підсумку, здається, кожен знаходить психолога по собі.
До речі, якщо робота "не йде", ви завжди можете пошукати іншого психолога - в цьому спеціально навчена людина вигідно відрізняється від друзів і родичів.
псіхотеапія, робота

Крок другий: запитайте про методи роботи

Дізнайтеся, якого напряму психотерапії дотримується фахівець, до якого ви придивляєтеся. Прихильники аналітичного підходу, наприклад, обговорюють з пацієнтом його переживання на мові образів, символів і метафор. Прихильники гештальт-терапії часто виконують певні вправи, які працюють як з розумом, так і тілом пацієнта. Когнитивісти вчать клієнта міняти життєві установки, які часом заважають об'єктивно оцінювати те, що відбувається. Загалом, нюансів багато.

Ті, хто говорить, що зовсім неважливо, до кого ходити на консультації, якщо він або вона професіонал, дещо лукавлять. Тобто так, хороший професіонал знайде підхід до будь-якого клієнта, але ось як довго він цей підхід буде шукати - питання. Тому має сенс заздалегідь подумати про те, який терапевт вам потрібен. Переконайтеся в тому, що вас задовольняє професійна підготовка вашого фахівця. В наші дні психологи в моді, тому нарівні з дійсно хорошими досвідченими фахівцями ви знайдете масу людей, які позиціонують себе як таких, але по факту такими не є.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь