Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Причини остеохондрозу хребта

Остеохондроз пов'язаний зі зміною структури тканин хребта, а також порушеннями в роботі його основних функцій. Він вражає і хрящі, які з часом стають менш еластичними. Через це між хребцями виникає тертя, що приводить до дискомфорту. Крім того, у пацієнтів спостерігаються рухові і чутливі порушення. Вони обумовлені тим, що міжхребетні диски здавлюють спинний мозок або його нервові корінці. Це провокує больовий синдром, що виявляється у верхніх і нижніх кінцівках, а також в спині. Варто відзначити, що остеохондроз хребта все частіше діагностується у молодих людей у ​​віці до 30-ти років. Часто він пов'язаний з фізичним перенапруженням і сидячою роботою.

Клінічні ознаки захворювання залежать від того, який відділ був пошкоджений. Так, при поперековому остеохондрозі хребта часто порушується чутливість нижніх кінцівок, людині важко повертати корпус. Для дегенеративно-дистрофічних процесів в області шиї характерні головні болі, проблеми із зором і слухом. При ураженні грудного відділу з'являються дискомфортні відчуття при видиху і вдиху. Інші симптоми остеохондрозу хребта:

  1. посилення болю в спині, особливо вночі або відразу після навантаження;
  2. м'язові спазми;
  3. поколювання рук і ніг;
  4. атрофія м'язів;
  5. часті непритомності;
  6. нудота, блювота;
  7. біль в області серця.

Спочатку захворювання проявляється нестабільністю хребців. Усередині їх дисків з'являються тріщини. Після цього відбувається розрив фіброзного кільця, який супроводжується утворенням грижі. Чим раніше лікар виявить остеохондроз хребта, вивчить симптоми і призначить лікування, тим краще. На завершальній стадії захворювання дистрофічні процеси охоплюють не тільки диски, але й інші довколишні тканини. Розростаються остеофіти, внаслідок чого хребці зростаються. При відсутності кваліфікованої медичної допомоги пацієнт може стати інвалідом. Почитати про лікування хребта можна на этом сайте: vertebrolog.kiev.ua.

Причини хвороби

Перед тим як лікувати остеохондроз хребта, лікар повинен з'ясувати, які чинники вплинули на виникнення цієї патології. У більшості випадків вони пов'язані з надмірним навантаженням на спину. До групи ризику потрапляють люди, чия професійна діяльність пов'язана з підйомом тягарів або постійною роботою в одному і тому ж положенні. Причини, через які розвивається остеохондроз хребта і з'являються відповідні симптоми, можуть бути наступними:

  1. неправильний обмін речовин;
  2. зайва вага;
  3. травми спини;
  4. генетична схильність;
  5. інфекційні захворювання;
  6. порушення постави;
  7. плоскостопість.

Серед факторів, які впливають на розвиток дегенеративно-дистрофічного процесу в хребті, також варто відзначити вплив хімічних речовин і вібрації, що віддають в спину. Останнє актуально для операторів сільськогосподарської техніки або далекобійників. Остеохондроз хребта, клінічні симптоми якого залежать від стадії захворювання, нерідко виникає у тих, хто веде малорухливий спосіб життя, неправильно харчується, постійно працює за комп'ютером. Шкідливі звички, стреси, незручне взуття і спортивні заняття в тренажерному залі лише погіршують становище.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь