Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Новини "Харківобленерго"

У найбільшій енергопостачальної компанії України «Харківобленерго» вже рік йде чистка авгієвих стаєнь. Екс-керівник Володимир Яворський визнав провину в розтраті 152 млн. Грн. і по угоді з прокурором заплатив 120 тис. грн. штрафу. Ще одна справа на 19,62 млн. Грн. передано до Вищого антикорупційний суд. І тільки колишній зам. Яворського Олександр Свідіров, рік виконував обов'язки голови правління, на свободі. Хоча до нього має бути найбільше запитань за статтею фінансування тероризму та зв'язків в Криму і ЛДНР.

У 2015 році керівниками правління «Харківобленерго», яке до цього 10 років очолював Сергій Кирик, були призначені Володимир Яворський та Олександр Свідіров (його заступник). Обидва до цього працювали в компанії «Запоріжжяобленерго»: Яворський - директором з енергопостачання, а Свиридов - директором по матеріально-технічному забезпеченню. Детальніше - тут: https://from-ua.com/articles/515479-elektrichestvo-dlya-separatistov-pochemu-harkovskoe-sbu-zamyalo-delo-sviridova.html.

У період їх роботи в Запоріжжі там обкатувалася знаменита схема розкрадань грошей обленерго через «ХК« енергомережі »Дмитра Крючкова на 1,4 млрд. Грн., Узгоджена, як він стверджував в суді з Ігорем Кононенко і Петром Порошенко. У «Запоріжжяобленерго» за схему відповідав Яворський, а в "Харківобленерго" це справа була доручена Свиридову, який став 21 жовтня 2015 року заступником голови правління і директором з економіки.

Чому саме Свиридову? Тому що раніше він працював в «Сумиобленерго» в олігарха з російським паспортом Костянтина Григоришина - міноритарного акціонера «Харківобленерго» (30% акцій). Григоришин йому довіряв і навіть доручив управління однієї зі своїх фірм - ТОВ "Фондова компанія" Меридіан ".

Розташування боса Свиридов конвертував в підвищення особистого добробуту. У Сумах він катався як сир у маслі: побудував особняк на ул.Крінічная (скандально гучний самозахоплення), прикупив нерухомість в Криму і рідному Підмосков'ї.

З Кримом його пов'язує не лише п'ятирічна робота на посаді начальника регіонального управління по експлуатації газового господарства ПАТ «Кримгаз», а й специфічні знайомства, які проявилися пізніше, коли Свиридов потрапив в розробку СБУ за підозрою в несанкціонованих поставках електроенергії на окуповані території (в т. н. ЛДНР).

Після Сум він трудився директором із закупівель ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування« Зоря-Машпроект ». Через нього ФСБшники в 2014-му переманювали до Росії провідних інженерів з сім'ями. Обіцяли золоті гори. У квітні того ж 2014 го мимохідь, на кілька місяців зайшов директором з економіки в ЗАТ «Російський будівельник» до Борису Фуксману, допоміг прокрутити там гроші фіктивного генпідрядника «Геліос» на проектах Sophia Homes і готель «Хілтон» і злився в «Запоріжжяобленерго» раніше, ніж «Російський будівельник» таємничо зник з усіх баз Мін'юсту.

З приходом Яворського і Свиридова і встраиванием в схеми Кононенко-Крючкова фінансовий стан «Харківобленерго» різко погіршився. За 2016 рік компанія отримала збиток у розмірі 130 млн. Грн., До початку 2018 року заборгованості з платежів становила 2,78 млрд. Грн. З 2017 роки над менеджментом висіло кримінальну справу №641 / 7007 // 17 про присвоєння державних коштів керівництвом «Харківобленерго».



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь