Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вирощувати тую на дачі

Одним з популярних декоративних прикрас дачних ділянок є вічнозелена туя. Вона належить до сімейства кипарисових і має пухнасту крону, утворену гілками з густою лусковидною хвоєю. Туя широко використовується в ландшафтному дизайні, а виростити її на своїй ділянці можна без особливих зусиль. Детальніше про правила посадки дерева і рекомендації по догляду за ним, а також характеристика кращих сортів - далі в статті.

Час для посадки

Садити тую у відкритий грунт рекомендується навесні, у другій половині березня. В цьому випадку саджанець встигне вкоренитися і набратися сил до настання холодів, щоб благополучно пережити зиму. Але якщо клімат в регіоні вирощування м'який, а зими не дуже морозні, то деревце можна висадити на ділянку на початку жовтня. Для посадки краще вибирати ранкові або вечірні години, щоб хвоя молодого саджанця не постраждала від яскравого сонця, а придбати можна тут: https://sad.ua/krupnomernye-rasteniya/.

Чи знаєте ви? Жителі Канади роблять зі свіжих пагонів туї віники, які розміщують в житлових приміщеннях. Хвоя дерева виділяє приємний аромат і освіжає повітря. Вибір сорту і саджанця Залежно від зовнішніх характеристик і особливостей вирощування, виділяють два види туї - східна і західна.

Східна туя (або біота східна) складається з гіллястих плоских пагонів, які виглядають як пластини і утворюють кілька стовбурів. Цей вид можна вирощувати тільки в регіонах з теплим кліматом, тому культивується в садах на території Японії, Китаю і Кореї.

Крона західної туї утворена безліччю пишних пагонів, які починають рости від одного центрального стовбура. Цей вид дерева вирощується на території Канади, США та Європи, т. як Потребує холодної зимівлі. Західна туя відрізняється витривалістю і невибагливістю до умов навколишнього середовища, тому більше підходить для регіонів з помірно холодними або морозними зимами.

Кожен з видів представлений безліччю сортів. Кращі з них:

Даніка (Danica). Дерево низькоросла (до 60 см у висоту), тому його зручно використовувати для створення композицій з інших декоративних рослин і квітів. Діаметр крони становить 0,5-1 м. Позитивними якостями сорти є невибагливість до живильному складу грунту, компактні розміри і відсутність необхідності частої обрізки. Недоліком Даніки є слабка посухостійкість і чутливість до перезволоження грунту.

Глобоза (Globosa). Її висота не перевищує 60 см, а ширина крони досягає 1 м. Перевагою цього сорту є те, що він може виступати ефектним доповненням будь-якої композиції з чагарників, а також бути самостійною прикрасою ділянки. Мінус дерева полягає в підвищеної вимогливості до живильному складу грунту, а крона з віком втрачає привабливу форму.

Хозер (Hoseri). Дерево ідеально підходить для вирощування на невеликих ділянках і квіткових клумбах, т. К. Діаметр її круглої крони становить всього 40 см, а висота - не більше 60 см. Компактність представників сорти є їх основним плюсом. До недоліків дерева відносять вимогливість до поливу і складу грунту.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь