Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Переваги та недоліки сонячних електростанцій

Вчені багато років витратили на дослідження енергетичного потенціалу природних явищ. Поштовхом для пошуку і розвитку альтернативних джерел електроенергії послужило різке погіршення екологічної ситуації у всьому світі і економічна залежність від традиційних джерел енергії. На сьогодні видобуток електроенергії, з використанням вітру, води і навіть сонячних променів став звичним процесом. При цьому найперспективнішим варіантом прийнято вважати сонячну енергетику.

Для перетворення енергії сонця в електроенергію будують сонячні станції промислових масштабів і використовують відносно невеликі батареї. Такий метод видобутку електроенергії є найбільш вигідним і дешевим. Однак, як і будь-який інший, має ряд позитивних і негативних особливостей.

Плюси сонячних електростанцій:

  1. Джерело нескінченної енергії. Сонячна енергія відноситься до поновлюваних, і не здатна закінчитися найближчі 5 мільярдів років.
  2. Відсутність негативного впливу на екологію. Для перетворення сонячної енергії в електроенергію використовуються сонячні панелі, робота яких не несе явної або потенційної загрози для навколишнього середовища. Тому даний вид видобутку електроенергії прийнято вважати самим екологічним.
  3. Великі обсяги. При правильному використанні сонячної енергії, одна станція зможе забезпечити електроенергією всю планету.
  4. Виробництво, безпечне для життя людини. Процес видобутку та перетворення сонячної енергії автоматизований на 90%, що зводить до мінімуму трудові затрати людини і ризик виникнення виробничих травм.
  5. Вільний доступ до ресурсу. Доступ до сонячної енергії є у ​​кожної держави.
  6. Проста експлуатація станції. Сонячна станція не вимагає особливого технічного обслуговування і здатна стабільно працювати протягом 25-ти років. Все що може знадобитися - це чистка модулів.
  7. Економія. Звичайно, витрати на установку домашніх станцій, що перетворюють сонячну енергію в електрику, високі. Однак її власник в недалекому майбутньому зможе не тільки отримувати безкоштовну електроенергією, а й продавати її державі.

Мінуси сонячних електростанцій:

  1. Ціна. Вигода від використання сонячної електростанції, звичайно, дуже велика. Однак на її придбання та установку доведеться вкласти чималі гроші.
  2. Мінливість. Кількість одержуваної електроенергії має пряму залежність від того, наскільки інтенсивно світить сонце.
  3. Зберігання електроенергії. Щоб зберегти отриману електроенергію використовуються акумулятори. Вони забезпечують її подачу навіть в дощові дні і нічний час доби, коли станція зупиняє свою роботу. Однак, вартість таких систем зберігання вимагає додаткових вкладень.
  4. Площа розташування. Для розташування сонячної станції потрібна велика площа. Розмістити її можна на землі або навіть на стіні будівлі. У деяких країнах станцію для вироблення електроенергії розташовують на дахах будинків.

Системи переробки сонячного світла в електроенергію вартують своїх грошей, так як, окрім виконання завдання по живленню будинку електрикою, вони вносять свій великий внесок у збереження навколишнього середовища. Крім того, в перспективі домашня електростанція може принести непоганий дохід.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь