Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Прийняття закону щодо "євроблях"

Загальна ставка імпортного мита на ввезені автомобілі з - за кордону на територію України складає 25% від повної митної вартості. Цей непрямий податок на власників іноземних авто був непідйомним для більшості українців.

У листопаді 2018 року, Президентом України П.А. Порошенко були прийняті законодавчі акти (NoNo 8487 і 8488), які вводили в дію ряд пільг по розмитненню імпортованих з Європи машин. Цей закон відомий більше під назвою «закон про евробляхах», так як європейські машини мали номери реєстрації, які українською мовою називаються «бляхами».

На підставі цього закону пільговий період ввезення іномарок був встановлений на період з 24 листопада 2018 року по 22 лютого 2019 року. А ставка мита була на 50% нижча за існуючу. Завдяки такій нормі зростання числа автомобілів, що імпортуються з європейських країн за цей період склав понад 1200%, тобто в 12 разів. Побачити калькулятор растаможки та прорахувати всі витрати можна за посиланням.

Крім пільгового періоду і зниження загального рівня мита, встановлювався норматив митних зборів, які розраховуються не як раніше - на базі об'єму двигуна, а за одиницю ТЗ. Це істотно знизило загальну митну вартість імпортованої машини при її ввезенні на територію України.

Однак радість українців була недовгою. З 23 лютого 2019 року введений «закон про евробляхи» - пільговий період і ставка мита, припинив свою дію. Знову українці стали платити за імпортні автомашини мито в 25%.

СКАСУВАННЯ НОРМИ ЗАКОНУ НА ЗАБОРОНУ ПІЛЬГОВОГО розмитнення авто ІЗ РФ НА АВТО Б/В

Майже одночасно з прийняттям і введенням в дію закону про пільгову розмитнення авто з Євросоюзу (закон про «евробляхах») в 2018 році, був прийнятий аналогічний закон, що стосується імпортних машин з території РФ . Ця заборона на пільги для імпорту автомашин з РФ був введений ще в 2016 році, прийнятий відповідною постановою Верховної Ради України.

Згідно з нормами цього закону для нових автомобілів, не б \ в, російського виробництва встановлено відповідний підвищений коефіцієнт в межах 10.5- 17.6 %%. Для імпортованих з Росії автомобілів б \ в, але не нижче норми Євро-2, встановлена знову пільга в 6.4% від митної вартості ввезеного легкового автотранспорту.

ПОРЯДОК ВВЕЗЕННЯ В УКРАЇНУ І розмитнення автомобілів

Загальний порядок ввезення імпортних, як нових, так і старих легкових автомобілів, встановлений відповідними законодавчими актами.Зокрема це закони Української Республіки ВР No 2612-VIII від 08.11.2018 року.

Основні положення цього закону, що стосуються імпорту авто з інших країн, визначають такі базові вимоги, як:

  1. ввезений на територію автомобіль повинен бути не нижче екологічного стандарту Євро-2;
  2. ввезення автомобіля повинно бути здійсненюване тільки фізичною особою, який декларує його для особистого використання
  3. пільги для тих , хто ввозить автомобілі з визнаних законами України країн-агресорів, не передбачені.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь