Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати внутрішній жорсткий диск для комп'ютера

Внутрішній жорсткий диск, який ще називають вінчестером, - необхідна частина комп'ютера або ноутбука. Саме на ньому зберігається вся необхідна інформація, на нього записуються і перезаписуються дані системи.

Якщо ви купуєте комп'ютер і шукаєте для нього комплектуючі, без жорсткого диска вам не обійтися. У магазинах можуть запропонувати класичний жорсткий диск HDD, гібридний SSHD або твердотільний накопичувач. При першому погляді на технічні характеристики будь-якого диска нескладно розгубитися. Допомагаємо розібратися в найважливіших параметрах і вибрати відповідний диск.

Чим відрізняються різні типи дисків?

Власне дисками вважаються тільки класичні жёсткие диски (hdd) і гібридні SSHD. Твердотільні накопичувачі - окремий клас пристроїв, які стають все більш популярними.

У звичайному жорсткому диску дані записуються на обертові магнітні пластинки. Головний недолік таких дисків - крихкість. Механічні деталі таких дисків легко пошкодити при випадковому ударі або падінні диска.

Твердотільні накопичувачі менше класичних жорстких дисків за розміром і не містять рухомих деталей - вся інформація записується і зчитується з мікросхем. По суті це великі флеш-накопичувачі. Такі диски вважаються більш швидкими, надійними, але коштують дорожче.

Гібридні диски поєднують в собі конструктивні особливості класичних жорстких дисків і твердотільних накопичувачів. Інформація в них записується і на флеш-пам'ять, і на пластини. Причому спочатку - саме на флеш, а вже після заповнення цього ресурсу пам'яті - на пластини. Таке рішення дозволяє збільшити термін служби механічного диска, забезпечує більш високу швидкість передачі даних і знижує споживання електроенергії.

У кожного з дисків є свої переваги. Якщо ви шукаєте найшвидший і готові витратитися, краще придбати твердотільний накопичувач. Якщо вам потрібно багато місця і хочете заощадити - HDD. Якщо хочете компромісний варіант, варто віддати перевагу SSHD. Якщо вас цікавить цена жесткого диска на 500 гб, то радимо перейти за даним посиланням.

Який потрібен форм-фактор та інтерфейс підключення?

З форм-фактором та інтерфейсом підключення проблем виникнути не повинно. Більшість комп'ютерів розраховані на підключення жорсткого диска стандартного розміру 3,5" та інтерфейсом SATA. Форм-фактор пристроїв для ноутбуків буде менший - найчастіше 2,5".

Інтерфейси SATA відрізняються за версією: SATA 1,5Gb/s, SATA 3Gb/s, SATA 6Gb/s. Версії різняться швидкістю передачі даних, але сумісні між собою за типом підключення. Якщо шукаєте диск швидше, варто віддати перевагу моделі з інтерфейсом SATA останньої версії - з пропускною спроможністю до 6 Гб/с.

При установці декількох дисків з різними версіями SATA швидкість передачі даних буде обмежена більш повільною версією. Це варто врахувати при покупці.

Якого об'єму має вистачити?

Ємність - одна з ключових характеристик жорстких дисків. Чим більша ємність, тим більше інформації можна записати на диск.

Об'єм HDD завжди визначений спочатку. Він складається з об'єму, який зайнятий службовою інформацією, і об'єму, який доступний для даних користувача. Реальний об'єм жорсткого диска завжди трохи менше ємності, яку виробник вказує в технічних характеристиках.

У магазинах можна знайти жорсткі диски на 16 Тб, але для домашнього використання цього буде занадто багато. Якщо ви не збираєтеся використовувати комп'ютер для роботи з графікою і відео, зберігання великого обсягу відеофайлів або складних ігор, вам цілком вистачить не дуже дорогого диска на 1 Тб. Для більш складних завдань - ігор, роботи, зберігання великої кількості даних - можна вибрати диск об'ємом 3-4 Тб.

При покупці гібридного диска варто звернути увагу на об'єм флеш-пам'яті. Чим її більше, тим пізніше доведеться пристрою записувати інформацію на магнітні пластини. Оптимальний об'єм флеш-пам'яті - ті ж 1-2 Тб для домашнього використання і від 3-4 Тб для ігор і роботи.

Як оцінити швидкість роботи диска?

Від швидкості роботи диска залежить швидкість доступу до даних.

У класичних жорстких дисках швидкість роботи можна оцінити по швидкості обертання шпинделя: чим вона вища, тим швидше працює диск. Середні значення - від 5400 об./хв до 7200 об./ хв. При установці диска зі швидкістю обертання 7200 об./хв потрібно особливу увагу звернути на відведення тепла від диска - при такому швидкому обертанні пристрій легко нагрівається.

Другий параметр, на який варто звернути увагу, - об'єм буфера, тобто об'єм вбудованої внутрішньої пам'яті, яку пристрій використовує для обробки і зберігання даних, а також їх управління. Чим більший об'єм буфера, тим швидше буде працювати диск. Середні значення - від 16 до 256 Мб.

Варто також уточнити, якою швидкістю обміну даними володіє диск.  Для класичних жорстких дисків це буде один параметр, для твердотільних - відразу кілька: швидкість запису і читання даних. Рекомендуємо враховувати, що стосовно швидкості роботи класичні HDD і SSHD значно програють твердотілим SSD. Якщо в пріоритеті для вас швидкість, краще відразу віддати перевагу SSD.

 



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь