Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вогнетривка кладочна суміш і її різновиди: яку краще вибрати

Розчин для кладки цегли для печей: види, склад, пропорції.

Вогнетривка кладочна суміш і її різновиди: яку краще вибрати.

Печі з цегли зроблені своїми руками вже давно стали частиною інтер'єру приватного будинку, лазні або дачі. Для забезпечення міцності конструкції необхідний розчин для кладки. Саме від нього залежить, наскільки довговічною виявиться конструкція.

Види кладок сумішей

Існує кілька видів продукції https://selmo.com.ua/, яку можна використовувати. Всі вони зроблені з декількох компонентів і мають деякі відмінності в характеристиках. Найбільш поширеними є:

  1. розчин з глини;
  2. вапняний розчин;
  3. цементний розчин.

Який розчин вибрати?

При виборі розчину або суміші для кладки слід враховувати термостійкість складу. Для дров'яних печей, в яких температура нагрівання не перевищує 1000 градусів, можна вибрати глиняний розчин.

Якщо ваш пічний прилад буде відчувати потужні температури, тоді слід віддати перевагу складам з шамотнимі компонентами. Цемент для будівництва топки брати не рекомендують. Навіть в дров'яної печі, температура горіння якої середня, він почне тріскатися і висипатися.

Для укладання верхньої частини димоходу і підстави опалювального пристрою цементний будівельний розчин ідеальний. Він стійкий до атмосферних опадів і вітрових навантажень, що дуже важливо для названих частин печі.

Перевірка якості розчину

Визначити необхідну якість глиняного розчину за допомогою таких дій:

«Шарик». Потрібно взяти 4 частини глини. В першу додати пісок в співвідношенні 4: 1, далі 2 до 1, 1 до 1, 1 до 1.5, де перший показник - кількість глини, другий - кількість піску. Всі суміші замішуються до однакової густої консистенції. Коли глина досягла необхідної однорідності, з неї скачують кульки. Ці кульки потрібно приплюснути долоньками. Отримані коржики складав на поверхню для засихання. Через деякий час можна визначити якість кожної суміші.

Коли матеріал повністю висохне потрібно визначити найбільш підходящу для кладки суміші. Слід звернути увагу на такі характеристики: розтріскування при висиханні, тріщини при тиску, падіння.

Та деталь, яка пройшла всі випробування і не деформувалася, має найбільш вдалі пропорції.

Виберіть ці пропорції і цеглини в кладці печей будуть закріплені максимально стійко, шви не розсохнуться і не будуть висипатися.

«Жгутик». Шматочок розчину мнуть і скачують в валик. Кінці деталі розтягують. Якщо він розтягується рівномірно, то виготовлений з жирної глини. Якщо він тоншає і поступово розривається - глина нормальна. Коли кінці валика розриваються нерівно - глина худа.

«Весло». Для визначення найбільш якісного матеріалу потрібна чаша, в якій готується розчин. Його необхідно перемішати лопаткою. Якщо на її поверхні залишився шар в 0.1 см, потрібно ще додавання глини. Якщо він досягає 0. 2см і утворюються згустки - це найбільш оптимальний варіант. Коли глина налипає більше 3 мм, це показує велику жирність. Суміш вимагає додавання піску.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь