Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати французьке вино?

Французькі вина на батьківщині не зважають якоюсь розкішшю або чимось особливим. Французи їх п'ють регулярно. А тому знають в них толк. Крім того, вони вміють правильно підбирати вино до тієї чи іншої страви. Якщо ви опинитеся у французькому магазині, напевно, з'явиться бажання придбати пляшку в якості сувеніра. Як вибрати вино? Виявляється, це не так просто. У нашій статті ми розповімо про основні моменти, на які необхідно звернути увагу.

Вартість

Для французів вино - не атрибут красивого життя. Місцеве населення п'є його майже кожен день. Хороше вино зовсім не повинно бути дорогим. Якісний напій може коштувати приблизно 4-5 євро. Якщо ви поки ще новачок і лише починаєте знайомство з винами, не рекомендується брати напої, які коштують дорожче 15 євро.

Пляшку вина, яке коштує дорожче 20 євро, можна придбати про запас для особливого випадку.

Класифікація напоїв

У Франції все вина діляться на 4 категорії:

  1. Столові напої - це найнижча категорія. Такі вина не мають вишуканого букета і володіють нещільною консистенцією. Але це не означає, що їх смакові якості погані. Серед них є гідні екземпляри. Такі вина використовують для щоденного застосування. Іноді їх навіть розводять водою.
  2. Місцеві напої - це більш престижна категорія вин. Виробляються вони тільки з тих сортів, які ростуть в певному регіоні. Якість таких напоїв контролюється дегустаційною комісією.
  3. Марочні вина відрізняються високою якістю.
  4. Напої контрольованих найменувань мають дуже високу якість. Подібні напої повинні відповідати суворим вимогам.

Етикетки

Виробники якісних вин не обтяжують себе використанням яскравих етикеток. Чим якісний напій ви хочете придбати, тим скромніше він буде виглядати зовні. Хороші продукти не потребують помітної рекламі. Але в той же час на етикетці ви обов'язково знайдете повну інформацію про вино.

Якщо помітите напис "Mis en bouteille en propriété", це означає, що напій був розлитий в тому ж регіоні, де і його виготовили.

Акцизна марка

На етикетці, що закриває пробку пляшки, завжди присутня акцизна марка із зображенням Маріанни. Колір марки залежить від класифікації і типу алкоголю. Для напоїв використовують такі кольори:

  1. Блакитний - для маркування місцевих вин.
  2. Бордовий - для столових напоїв.
  3. Жовтий - для Арманьяку і Коньяку.
  4. Помаранчевий - для лікарів і кріплених вин.
  5. Зелений - для напоїв, походження яких перебуває під контролем.

Якщо ви не пред'являєте особливих вимог до напою, то можна вибирати вино, вартість якого знаходиться в діапазоні 5-20 євро. У цьому випадку на пляшці буде нанесена зелена марка. Якщо ви відносите себе до поціновувачів вин, можете придбати Бургундське або Бордо. Це справа смаку.

Що потрібно врахувати?

Купувати елітні вина потрібно тільки у спеціалізованих магазинах, таких магазин французских вин In Vino. Вся справа в тому, що в супермаркетах рідко дотримуються норм зберігання. Наприклад, пляшку цілком можуть перевернути вниз шийкою. Виробники елітних вин ніколи не допускають подібних помилок. Та й світло погано впливає на напої.

У справжнього вина є старість, молодість і зрілість. Знавці вміють визначити той час, коли напій знаходиться в періоді свого розквіту. Наприклад, для Бордо цей час від 5 до 20 років. А ось Бургундські напої розкриваються в повній мірі у віці 5-20 років.

При покупці звертайте увагу на пробку. Хороші вина закупорюють пробкою, а не пластиком. На ній зазвичай вказується регіон виробництва і рік. Недорогі напої закупорюють звичайно. пластикової пробкою.

Рекомендації

Знавці вин рекомендують не поспішати з придбанням дорогих напоїв. Якісні екземпляри можна знайти і серед недорогих вин. Купуючи товари розкручених марок, ви переплачуєте за бренд. Не знаєте, що придбати, зверніть увагу на те вино, яке п'ють французи. Місцеві жителі ніколи не стануть витрачати нечувані суми на напої. Вони вживають якісні вина за помірною вартістю.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь