Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

ФОАМІРАН (ПЛАСТИЧНА ЗАМША) - ОСОБЛИВОСТІ І ВИДИ

Чудовий матеріал, який отримав свою назву з двох слова «Фоам» і «Іран», звідки цей цікавий полімер родом. Російське ім'я цього матеріалу - фоаміран. За кордоном цей матеріал називають пластична замша або спінена гума.

Що таке фоаміран?

З першого погляду фоаміран дуже схожий на аркуші кольорового паперу або картону. Однак на дотик має приємну м'яку, гумову текстуру і дуже широку палітру кольорів. Це великий плюс при створенні обідків для волосся з квітами. Але головне його достоїнство в тому, що він легко приймає і змінює форму під впливом навіть невеликих температур. Саме тому багато фахівців називають матеріал пластична замша.

Основні властивості фоамірана:

  1. легко вирізати ножицями, в тому числі і фігурними;
  2. невеликі елементи можна вирубувати компостером;
  3. легко забарвлюється за допомогою акрилових фарб або пастелі;
  4. змінює форму під впливом тепла праски та інших нагрівальних приладів;
  5. податливий, можна витягати і надавати форму навіть під впливом тепла рук;
  6. при охолодженні не втрачає форму, яку ви йому надали;
  7. не боїться води. Не втрачає форму, текстуру і колір під впливом води;
  8. елементи і прикраси з фоамірана можна акуратно мити з мильним розчином;
  9. легко склеювати за допомогою клейового пістолета.

Як вибрати фоаміран для творчості?

Від якості, властивостей і товщини фоамірана залежить, як буде виглядати ваша прикраса надалі. Тому важливо знати, які види фоамірана є і для чого кожен з них підходить.

По фактурі фоаміран буває: шовковий, зефірний, гліттерний, з малюнком.

За розміром і товщиною:

  1. Іранський фоаміран «Фоам Ева». Має товщину до 1 мм. Тонкий, еластичний, практично не рветься при будь-яких ушкодженнях. Може мати нерівні краї і різну товщину в одному аркуші. Розмір листів 60 на 60 см. Я його використовую при створенні брошок ручної роботи.
  2. Турецький фоаміран. Товщина від 1 до 3 мм. Представлений у вигляді листів з рівними краями, однорідної товщиною і структурою. Досить м'який і пластичний. Розмір листів 60 на 40 см.
  3. Корейський фоаміран. Товщина від 0,6 до 1 мм. Досить легко розтягується до легкої прозорості. Чи не рветься, відмінно тримає форму. Розмір листів 60 на 40 см.
  4. Китайський фоаміран. Товщина від 1 до 3 мм. Має неприємний запах, який з часом вивітрюється. Складно розтягується, часто рветься в процесі надання потрібної форми. Часто не тримає форму. Розмір листів 60 на 40 см.

Я описала найпоширеніші варіанти розмірів листів фоамірана. Часто фоаміран продається рулонами або листами з розмірами 50 * 50, 60 * 60, 40 * 60,60 * 70,60 * 90 см. А товщина фоамірана варіює від 0,5 до 4 мм.

Тонкий фоаміран, товщина до 1 мм, відмінно підходить для створення квіткових композицій, дрібних елементів. Товсті варіанти листів застосовні: скрапбукінг, ляльки, аплікації, костюми, дитяча творчість.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь