Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Причини харчових отруєнь

При отруєнні зіпсованими харчовими продуктами, наприклад, тортом або тістечком відбувається бактеріальне розмноження і виділення отрут, що потрапили з їжею. Воно триває і в порожнині кишечника, викликаючи ознаки інтоксикації.

При вживанні одної і тої ж страви, може бути ситуація, коли одна людина отруїться, а інша - не відзначить виникнення навіть найменших симптомів. Причина - в нерівномірності розподілу бактеріальних колоній по всьому об'єму страви.

Як визначити отруєння

Щоб почати надавати допомогу потерпілому в домашніх умовах, необхідно знати, за якими ознаками визначати харчове отруєння.

До них відносяться:

  1. Часта діарея, може відзначатися по 3-4 рази за одну годину.
  2. Нудота, потяг до блювання, але сама блювота зустрічається рідко.
  3. Загальна слабкість.
  4. Неприємні відчуття в животі.
  5. Підвищення температури, незначне.
  6. Виступає холодний піт на шкірі.
  7. Стан хворого не критичний, але дуже неприємний.

Якщо симптоми значно загострені, причина може бути в сальмонельозі, при якому необхідно звертатися до лікаря. Найнебезпечніше з харчових отруєння захворювання - ботулізм. Викликається ботулінічний токсин, що виробляється в домашніх консервах, приготованих по неправильній технології. Цей токсин викликає порушення в діяльності нервової системи. Можуть відзначатися спотворення зору, ускладненість мови.

Коли симптоми отруєння виявляються загостреними, супроводжуються хворобливими відчуттями в області печінки або нирок, порушеннями роботи нервової системи або утрудненим диханням, необхідно телефонувати в швидку допомогу, а не намагатися робити з цим щось самостійно.

Як розвивається харчове отруєння

З моменту потрапляння в кишечник зіпсованого продукту до моменту, коли проявляється симптоматика, проходить не більше доби. В середньому інкубаційний період складає кілька годин. Початкова стадія протікає у вигляді гострого розладу травлення.

При харчовому отруєнні бувають такі явища:

  1. Поява високої температури тіла.
  2. Гіпотонія (знижений артеріальний тиск).
  3. Нудота і рефлекторне скорочення черевних м'язів і діафрагмфи, що приводить до блювоти.
  4. Часте випорожнення кишечника і рідкий стілець.

Ця клініка є наслідком порушеного всмоктування рідини в товстому кишечнику. Сильні болі і кишкові спазми - результат дії токсинів на клітини слизової оболонки в шлунково-кишковому тракті. Організм хворого відчуває нестачу харчування і зневоднення, відбувається порушення вуглеводного і білкового обміну. В такому стані організму все складніше боротися з отруєнням.

Харчове отруєння: допомога і лікування в домашніх умовах

Що робити при отруєнні їжею? При сильній інтоксикації необхідно в першу чергу викликати швидку допомогу. За час, який лікарі будуть їхати, важливо допомогти отруївся полегшити симптоми і уникнути погіршення стану. Першу медичну допомогу необхідно надавати і при несильних отруєннях, коли викликати лікарів немає необхідності, достатньо прийняти ніфуроксазид інструкція за посиланням.

Хворому потрібно забезпечити постільний режим і повний спокій. Лягати краще на бік, так як при розвитку нудоти і блювоти можна захлинутися блювотними масами. Далі слід зробити промивання шлунка, для цього хворому потрібно пити багато рідини (води або содового розчину, розчину марганцівки) до тих пір, поки в блювоті буде тільки вода - це обов'язковий етап усунення сильного синдрому інтоксикації.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


One thought on “Причини харчових отруєнь

  1. Мария Щебень

    Спасибо за полезную статью! Да, желательно всегда иметь при себе аптечку, но доверять одной рекламе нельзя. Важно проконсультироваться у врача и внимательно изучить состав того что вы принимаете. Мне в этом помогает сайт https://rx.ua. Здесь можно узнать про свойства любых лекарств, изучить их показания и выявить побочные действия.

Залишити відповідь