Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно вибрати світлодіодну лампу для будинку

Якщо вдома затівається ремонт або просто згоріла звичайна лампа розжарювання, можна спробувати замінити її популярними сьогодні світлодіодними лампами. Такий варіант не тільки більш економно витрачає електрику, а й передбачає широкий асортимент форм, кольорів, потужностей випромінювання.

А окремі моделі також відрізняються наявністю корисних опцій, типу датчика руху або контролера для зміни кольору освітлення. Звичайно ж, щоб розібратися в такому розмаїтті та купить светодиодную лампу, необхідно знати деякі моменти.

Світловіддача LED-ламп

Світловіддача вказує на інтенсивність світлового потоку, що генерується лампою. Чим вище цей показник, тим яскравіше буде світло від вироби. Для сучасних LED-ламп він становить 40-70 Лм на кожні 1 Вт потужності пристрою. Для порівняння, інтенсивність світлового потоку для ламп розжарювання становить від 5 до 17,5 Лм на 1 Вт потужності. Більш точні відомості для кожної конкретної моделі вказані на упаковці.

Колірна температура LED-ламп

Колірна температура світиться елемента - це параметр, від якого залежать тон генерується світла і, відповідно, цільове призначення виробу. Виражається ця величина в К (Кельвін). В основному випускаються світильники наступних типів:

  1. Біле світло з жовтуватим теплим відтінком (до 3000 К). Таке підсвічування ідеально підходить для створення комфортної і розслаблюючій атмосфери. Освітлювальні прилади такого типу часто монтують в вітальню або спальню.
  2. Біле світло зі спектром, максимально наближеним до денного (4000 К). Дозволяє швидко активізувати розумові та фізичні здібності. Використовується в кабінетах, офісах, але не менш ефектно виглядає в кухні або ванній кімнаті.
  3. Біле світло з синіми холодними тонами (6500 К). Лампи такого формату використовуються, як правило, в рекламі, художньої або дизайнерської діяльності. У побуті практично не застосовуються.

Форма світлодіодних ламп

Цей критерій знаходиться далеко не на останньому місці і впливає на загальний дизайн приміщення. Найбільш затребуваними в цьому плані є два варіанти:

LED-лампи стандартної форми. Такі пристрої обладнані різьбленням або спеціальним розташуванням контактів для зручного розміщення в стандартні патрони.
Повноцінні точкові діодні світильники. Такий тип пристрою в окремому приводу не потребує, а врізається безпосередньо в площину стелі. При цьому за надійну фіксацію вироби відповідають спеціальні кріплення, розташовані на бічних поверхнях.

Колірний індекс світлодіодних ламп

Колірний індекс (CRI) вказує на те, як сприймаються різні кольори при освітленні кімнати конкретною моделлю LED-приладу. Від CRI безпосередньо залежить чіткість сприйняття предметів в приміщенні. Стандартні світильники випускаються зі значеннями колірного індексу 51,80 і 95. Для забезпечення природної передачі кольору найкраще підбирати пристрої зі значенням не менше 80.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь