Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Криптовалюта: навчання основам для початківців

Як працює криптовалюта

Система блокчейн, на основі якої функціонує більшість віртуальних грошей, є послідовною зв'язкою блоків у вигляді ланцюжка. У кожному з них міститься закодована інформація. До особливостей криптовалюта відносяться:

  1. Незашифрована (відкрита) інформація про транзакції.
  2. Децентралізація, яка дозволяє зберігати анонімність.
  3. Незалежність від державних органів і великих корпорацій (зараз активно піднімається питання правового регулювання віртуальних грошей).
  4. Емісія через Майнінг, мінтінг і ICO.

У блокчейне зберігається інформація про всі зроблені транзакції за весь час. У кожному новому блоці міститься хеш-код з сумою операції попередніх блоків. Якщо його змінити, то наступні блоки втратять з ним зв'язок, що скорочує ризики злому.

Особливості криптовалюти як платіжної системи

Віртуальні гроші - принципово новий фінансовий продукт, який відрізняється від традиційних валют.

Відмінними рисами «цифрових засобів» є:

  1. Мінімальні ризики злому і розкрадання коштів. Вкрасти гроші можна тільки, знаючи приватний ключ.
  2. Невисокі комісії за здійснення операцій. За переклад навіть декількох мільйонів доларів можуть взяти всього 4-5 $.
  3. Відсутність головного сервера, який можна зламати або піддати DoS-атаці.
  4. Анонімність руху грошей. Хоча транзакції знаходяться у відкритому доступі, інформація про відправника та одержувача засекречена.

Кілька років тому здійснювати покупки за допомогою криптовалюта, купувати віртуальні активи і зберігати їх було складно. Зараз проблема практично вичерпала себе. З'явилося безліч способів покупки і обміну коштів:

  1. обмінники;
  2. біржі - больше информации про те, як створити власну криптовалютну біржу, можна знайти за посиланням;
  3. платіжні системи;
  4. електронні гаманці;
  5. біткойномати.

Багато зарубіжних інтернет-магазини, сервіси та торгові точки, ресторани і готелі, що знаходяться в офлайні, приймають до оплати криптовалюта. У деяких країнах використання віртуальних грошей заборонено. Компанії, зареєстровані на території країни, не можуть працювати з ними. Систему можна обійти двома способами:

  1. Користуватися послугами і магазинами, які територіально розташовані в одній країні, але юридична адреса знаходиться за кордоном. Деякі компанії приймають до оплати біткоіни і ін. криптовалюти.
  2. Замовити дебетову карту однієї з платіжних систем, що працюють з криптовалютами. Тоді гроші можна виводити на карту і використовувати, не обмінюючи їх на місцеву валюту.

Де купити

Існує кілька спосіб придбання цифрових грошей:

  1. Обмінники - онлайн-сервіси, що спеціалізуються на обміні електронних платіжних засобів. Більшість з них працює з популярними гаманцями (Webmoney, Qiwi, Яндекс.Деньги) і платіжними системами (VISA, MasterCard).
  2. Електронні гаманці дозволяють придбати криптовалюта і зберігати її. Для покупки потрібно вибрати відповідний сервіс, зареєструватися і поповнити рахунок.
  3. Платіжні системи мають подібними властивостями з гаманцями, але відрізняються великим набором функцій (внутрішній обмін крипти, мультівальность і т. д.).
  4. Кріптобіржі - торговельні майданчики, що дозволяють купувати, виводити і обмінювати цифрові фінансові активи. Для покупки досить вибрати потрібну валюту і купити її. Попередньо потрібно зареєструватись в сервісі і поповнити рахунок.
  5. Пряма купівля у фізичних осіб теж можлива. Заповзятливі люди заробляють на обміні крипти. Перевагою є можливість обговорити і скорегувати умови. Комісія нижче, ніж в обмінниках. Знайти людину, яка продає криптовалюта, можна в соцмережах, на тематичних форумах або на сайтах з оголошеннями.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь