Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати якісний протеїн?

Ось ви і вступили на шлях «хіміка», і зважилися вибрати собі протеїн. Як же вибрати якісний? Відразу скажу, стаття не про те, які бувають види протеїну, для чого вони потрібні і інше. Мова саме про те, як вибрати якісний протеїн.

Багато лабораторій вимірюють вміст азоту в протеїні, що і дозволяє зрозуміти, скільки білка міститься в порошку. Але, як правило, не аналізується сам амінокислотний склад білків.

Білок складається з 21 амінокислоти, кожна з яких відіграє певну роль. Відповідно, є більш «потрібні» і дорогі, а є дешевші, наприклад, гліцин і таурин. На цьому і грають виробники спортивного харчування - побільше дешевих, поменше дорогих, а в сумі, ніби як, така кількість білка.

Крім того, до складу протеїну додають інші інгредієнти, типу креатину і бета-аланіну. Як правило, обивателі навпаки радіють. О, і білок, і креатінчик, два в одному, швидше рости буду. Однак з розрахунку на грам речовини, креатин і бета-аланін дешевше, ніж білок. Хочете креатин - купіть креатин, не намагайтеся знайти те, що містить все і відразу. Швидко та зручно купить протеин можна за посиланням.

На банках можуть написати «розмір порції 25г протеїну і 5г креатину», при цьому амінокислотний склад не написаний. За фактом там може бути всього 12г протеїну, 5 м креатину, 4г гліцину і 4г таурину.

Який протеїн не варто брати:

  1. Не вказано амінокислотний склад (або не зрозумілий зміст лейцину). Це означає, що можуть бути використані дешеві інгредієнти.
  2. Лейцин вказано, але його менше, ніж 2,7 г на порцію 25г білка. Якісний протеїн містить приблизно 11% лейцину (звідси і 2,7 г від 25г). Приблизно 25% від білків повинні бути всіма улюблені ВСАА (лейцин, ізолейцин і валін). Хитрий виробник любить писати на банку великими буквами, що ось саме в цьому протеїні ще додані ВСАА. Так вони там при будь-якому розкладі повинні бути.
  3. Ціна з розрахунку на стандартну 25г порцію протеїну значно нижче середньої. Думаю, нічого пояснювати. Зробити якісний протеїн з дешевої сировини досить складно.

Просто для прикладу (не реклама заради), дивіться картинку нижче. На банку крупно написана порція білка 25г, кількість ВСАА 6,1г (якраз близько 25% від 25г), і окремо зміст лейцину 2,8г (11%).

Або взяти для прикладу яловичий протеїн (Beef protein). Як вони з'явилися, був такий бум, мовляв, вони краще сироваткового бла бла, зроблено з м'яса ж ... Що за фактом?

  1. ВСАА на 25г всього 2г, що набагато менше 25%.
  2. Якщо скласти обсяг амінокислот на порцію 25г, то вийде 28г.
  3. Гліцин 22,8%.
  4. У складі гидроксипролин - «нестандартна» амінокислота.

Висновки - перш, ніж купити, загугли протеінчікі, почитайте упаковочки, порахуйте кількість ВСАА, лейцину, і виберете необхідний!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь