Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

П'ять головних відмінностей віскі від бурбона: чи є різниця в смаку?

Сьогодні хотілося б зануритися у світ серйозних чоловічих напоїв. У світ віскі.

Як не дивно, навіть в наше технологічне століття багато хто не розуміє різницю між звичайним віскі, ірландським, канадським, бурбоном і так далі. Але ж відмінності досить-таки суттєві. І тим не менше вони прості.

Людині, яка любить періодично випити їх необхідно знати хоча б поверхово. Адже вони прямо впливають на смак. Давайте коротко пробіжимося по цих відмінностях. Якщо вас цікавить історія бурбона, то нажимайте здесь вже зараз.

Що це взагалі таке?

Купу раз чув вислів - це не віскі, це бурбон! По-перше, будь-який бурбон і є віскі. Віскі, це загальний термін всіх різновидів напою.

Як і коньяк. Будь-який коньяк - це бренді, але не будь-який бренді - коньяк. Так і тут.

По-друге, бурбон виробляють в США. Я не можу стверджувати, що це обов'язкова риса. Я не бачив законів, які стверджують, мовляв бурбон, вироблений за межами США - не бурбон. А ось з коньяком, знову ж таки, такий закон є.

Але просто знайте, що бурбон родом з США, а саме з округу Бурбон (звідси і назва).

1. Сировина. Головна відмінність, яка впливає на смак - сировина. Спочатку, бурбон був напоєм селян, трудяг, так би мовити. У них не було грошей на закупівлю пшениці і робили з чого могли. Так як кукурудзи в тих краях росте багато, то почали гнати з неї. У підсумку, бурбоном має право називатися той напій, який хоча б на 50% складається з кукурудзи.

2. У чому витримують? Взагалі віскі витримують в дубових бочках. Особливим попитом користуються бочки, в яких витримували херес. Це надає майбутньому віскі більш елегантний і багатий смак, але і впливає на вартість.

У бурбона все простіше, але вся принадність у простоті. Відповідно до старої історії, у одного з торговців бурбоном в давні часи згорів склад з бочками віскі.

Щоб не збанкрутувати остаточно, він почав продавати віскі з горілих бочок. Як не дивно, люди це оцінили, адже у напою з'явився специфічний димний смак.

Тепер бочки обпалюють спеціально. Це невід'ємний процес, та й взагалі візитна картка бурбонів.

3. Витримка. Повертаючись до витоків, спочатку його гнали селяни. Люди ці відрізняються простотою, що позначилося і на процесі виробництва. Почнемо з витримки.

Бурбон може витримуватися і 2 роки. Якщо зрівнятися з шотландськими аналогами, то там законодавчо не можуть продаватися напої, які молодші 3-х років.

4. Смак. Як ви вже знаєте, бурбон виготовляють з кукурудзи. Ну і, зрозуміло, це впливає на смак.

У бурбона він яскравіший, солодший, але й різкіший.

5. Технологія виробництва. Вона простіша. Якщо взяти в порівняння скотч, то там використовують ячмінний солод. Тобто пророщують зерна ячменю. Потім сушать на торфі і так далі. Процес цей довгий.

З бурбоном все простіше. Кукурудзу просто подрібнюють і відразу приступають до бродіння.

Короткий підсумок

Бурбон солодший, ніж звичайне віскі, але має простіший смак. Аромат димний. У звичайного скотчу - торф'яний. Бурбони молодші і коштують (як правило) дешевше, ніж хороші скотчі.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь