Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Комерційні закупівлі і публічні торги: ключові відмінності, переваги та недоліки

За останні кілька років напрямок онлайн-торгівлі в Україні прогресував настільки швидко, що питання про участь в електронних тендерах вже не стоїть. Сьогодні актуальним є вибір конкретного напрямку: комерційного або державного ринків.

Комерційний сектор

Якщо заглибитися в історію, то відразу стане зрозуміло, що саме комерційні тендери і створені для їх проведення електронні торгові майданчики дали початок розвитку всьому сектору державних онлайн-торгів. Очевидно, що даний напрямок мав більше часу і фінансових вливань для своєї еволюції.

Переваги комерційних торгів:

  1. Безкоштовна участь. Електронні майданчики не стягують з постачальників гроші за подачу пропозиції в комерційному тендері - послуги платформи оплачує замовник.
  2. Простота оформлення. Вимоги до тендерної документації у комерційних організацій зазвичай не такі жорсткі (і не такі незвичайні), як у багатьох державних замовників.
  3. Величезні сумарні бюджети. За найскромнішими оцінками загальні обсяги закупівель комерційних замовників в Україні не поступаються обсягам державного сектора, а то й перевищують їх.

Державний сектор

З 2016 року для всіх бюджетних організацій стали обов'язковими державні закупівлі ProZorro, що прийшли на зміну застарілим, неефективним і корумпованим тендерними процедурами. І всього за три роки система не тільки зекономила державі десятки мільярдів гривень, а й відкрила тисячам підприємців усіх рівнів прямий доступ до державних замовлень.

Переваги публічних торгів:

  1. Процедура. Проведення торгів за державними тендерами в системі ProZorro чітко регламентовано Законом і завжди повинно приводити до одного і того ж результату - перемоги того учасника, який запропонував найменшу ціну при виконанні всіх інших умов тендерної документації.
  2. Єдиний орган оскарження. У разі будь-яких порушень процедури, дискримінаційних умов і неправомірних рішень організатора будь-який постачальник має право подати скаргу на розгляд до Антимонопольного комітету України.
  3. Розміри ринку. Сумарна вартість всіх закупівель держорганів в Україні поступово наближається до величезної суму - 1 трлн гривень. Разом з колосальною різноманітністю затребуваних предметів закупівлі це означає, що буквально будь-яке підприємство може знайти свою нішу.

Напевно, найважливіший висновок, який можна зробити з цього всього - це що брати участь найвигідніше відразу і в державних, і в комерційних закупівлях. Адже в іншому випадку доведеться свідомо відмовитися від половини потенційних можливостей.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь