Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Фанкойли: особливості, призначення і застосування

Фанкойл - прилад, який відноситься до нового покоління кліматичних пристроїв. Його призначення - підтримка обраної оптимальної температури шляхом нагрівання або охолодження повітря в певному обсязі простору незалежно від сезонності. 

Функціональні особливості фанкойла

Фанкойли - це складова частина мультизональних кліматичних систем. Самостійно вони не працюють. Самі фанкойли лише забезпечують циркуляцію повітря і підтримання температури. Набувають їх для приміщень, що мають досить великі обсяги і розділених на багато кабінетів або кімнат.

Фанкойли обслуговують кожну таку частину загального простору автоматично включаючись для зниження або підвищення температури, щоб підтримати заданий їм режим. Вони здійснюють це за допомогою вбудованих в них вентиляторів і теплообмінників. Таким чином в морози пристрої замінюють опалювальні прилади, а влітку - кондиціонери. Функціонують фанкойли в режимі нон-стоп цілий рік.

Принцип дії пристрою такий же, як у кондиціонера в спліт-системах (залита рідина, рухаючись по трубах, по мірі необхідності служить носієм тепла або холоду). Однак в цьому випадку використовується антифриз замість фреону, який не може нормально функціонувати при температурах нижче нуля на вулиці.

У господарському або горищному приміщеннях встановлюється чиллер, спеціальний холодильний пристрій, який сприяє охолодженню. У зимові місяці мережа автоматично перемикається на обігрів, використовуючи для цього опалювальний котел.

Позитивні якості пристрою, його недоліки

Такі прилади мають багато переваг. Вони забезпечують:

  1. хорошу циркуляцію повітряних мас;
  2. збереження заданих температурних параметрів;
  3. мінімальні ризики різних аварій;
  4. зручність використання.

До недоліків можна віднести лише незначний шум при роботі вбудованого вентилятора. Крім того, такі системи досить дорогі.

Типи фанкойлів

Пристрої можуть бути настінними, касетними, канальними, а також є підлогові фанкойли для різних приміщень. За принципом установки розрізняють зовнішні і вбудовані.

Настінні фанкойли мають невеликі розміри, випускаються в пластиковому корпусі. Встановлюються на несучу стіну і закріплюються у стелі. Мають естетичний зовнішній вигляд. Використовуються для житлових приміщень і офісів.

Варто зазначити, що фанкойл касетний корпусу не має, відноситься до прихованих вбудованих пристроїв (для цих цілей зазвичай використовується підвісна стеля). На очах залишається лише панель з розподільником повітряних потоків. Використовують такий тип фанкойлів в місцях з великим просторовим обсягом.

Канальні пристрої також призначені для великих приміщень. Випускаються в двох варіантах: горизонтальному і вертикальному. Перший встановлюють за підвісною стелею, другий - за фальшстіною. Такий апарат може подавати очищене повітря.

В даний час фанкойли використовують головним чином в ресторанах, великих готелях, торгових центрах, будинках преміум класу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь