Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Септоріоз на зернових культурах: методи боротьби

Септоріоз зустрічається на пшениці, ячмені, житі, вівсі та злакових травах. Найбільш шкідливий вплив септоріоз здійснює на пшеницю.

Причини

Септоріоз розвивається в помірно теплу і дощову погоду. Залишки трави, бадилля, опале листя, верхній шар ґрунту і насіння є джерелом зараження. У них збудник зберігається протягом 3-х років, гинучи під час зими. Для того, щоб септоріоз не вразив ваші посіви, рекомендуємо перейти за даним посиланням https://agrotorg.in.ua/ru/reks_duo і зробити замовлення.

З настанням ідеальної погоди грибки активізуються. Спори можуть проростати при температурі від 9 до 28 ° C, але найбільш сприятливі умови для них - температура повітря в межах 20-22 ° C. Інкубаційний період триває 6-10 днів.

Конідії поширюються і осідають на поверхні листя за допомогою вітру, дощу, крапель води при поливі, а також через комах. За один вегетаційний сезон розвивається кілька поколінь спор.

Симптоми хвороби

Збудник септоріозу вражає переважно листя протягом усього вегетаційного періоду. Найбільш інтенсивно проявляється в фазах цвітіння.

Перші симптоми септоріозу з'являються починаючи з осені на нижніх листках у вигляді дрібних сіро-зелених плям, які швидко збільшуються в розмірі. Поступово плями набувають жовто-коричневий колір, зливаються в некрози, утворюючи опік і листя відмирають. Характерна ознака: в центрі плями утворюються численні дрібні кулясті темно-коричневі пікніди гриба, добре помітні оку.

Джерело зараження

Зберігається гриб на рослинних рештках на поверхні ґрунту. Восени із заражених рослинних залишків пікноспори (дощовими бризками) і аскоспори (вітром) поширюються на нові посіви. У період вегетації хвороба поширюється в основному пікноспорами, що утворюються в пікнідах. Рясні і тривалі опади при високій вологості повітря сприяють масовому ураженню посівів.

Шкідливість

Захворювання широко поширене. Внаслідок зменшення асиміляційної поверхні листя відзначається недорозвиненість колоса, зниження маси зерен. При помірному розвитку хвороби втрати врожаю можуть становити 10-15%, при епіфітотійному - 30-50%

Заходи захисту:

  1. Обробка фунгіцидами зернових культур;
  2. Лущення відразу після збирання врожаю з подальшою оранкою;
  3. Не висівати на сусідніх полях культури, що вражаються збудником септоріозу;
  4. Оптимальні строки посіву. Максимальний розвиток хвороби на посівах озимої пшениці відзначається на самих ранніх строках сівби.

 



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь