Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Питання, які виникнуть при роботі з інтернет-маркетологом

Нормально, що фахівці тестують і вчаться за рахунок бізнесу?

Просування будь-яких продуктів за допомогою інструментів інтернет-маркетингу на 60-100% складається з тестування гіпотез. В якомусь сенсі інтернет-маркетинг можна віднести до науково-дослідницької діяльності, яка створюється і розвивається виключно на практиці, незважаючи на те, що базові поняття маркетингу залишаються незмінними.

Тестування - це ризик витратити гроші і не отримати результат. Але воно неминуче з трьох причин.

По-перше, кожен бізнес, незважаючи на загальні подібності з іншими, унікальний. Сукупність процесів, можливостей і кадрів неповторна. Фахівці беруть напрацьовані рішення. Але те, що спрацювало в одному бізнесі в певний момент часу, може не спрацювати в іншому випадку.

Припустимо, ми даємо водію новий автомобіль і просимо його доїхати до незнайомого місця призначення без карти. Як їхати, як керувати автомобілем, технічно зрозуміло, але до нової машини треба звикнути. Правила дорожнього руху водієві відомі, але точний і самий короткий шлях - ще немає.

По-друге, все змінюється. Наприклад, поведінка аудиторії - вона перестає реагувати на які раніше працювали способи залучення, виробляється банерна сліпота, з'являються нові патерни поведінки. П'ять років тому покупки в інтернеті починали переважно з пошукових систем, а зараз частка угод в e-commerce відбувається в соцмережах. Аудиторія звикла взаємодіяти з компаніями на нових майданчиках і довіряти іншим платформам.

Вірно і зворотне: нові майданчики або нові інструменти виникають частіше і швидше, ніж аудиторія встигає до них звикати. Кожен новий спосіб, інструмент, майданчик - це тест, який неминуче пов'язаний з ризиками. Змінюються і правила майданчиків для рекламодавців, що змушує фахівців міняти тактику, а іноді і стратегію. Ми не можемо передбачити, де відбудеться аварія, перекриють дороги і трапиться пробка, а де зламається автомобіль.

По-третє, часто у фахівців, особливо у молодих, немає всеосяжного досвіду. Хоча будь-яка кількість стажу не виключає навчання в кожному новому проекті. Будь-якому новому підряднику, який не знайомий з бізнесом замовника і його тонкощами, незалежно від досвіду, доведеться заново розбиратися в просуванні і пробувати різні інструменти і підходи, щоб знайти ефективні.

Як бути?

Фахівці ГрейтПро дійсно вчаться на кожному новому проекті, і ця ситуація неминуча. Щоб рости, бізнесу необхідно тестувати нові канали і інструменти. Тому визначте відсоток бюджету, який ви готові виділити на експерименти. Це може бути 10-20% або більше - в залежності від використовуваних інструментів і маркетингової стратегії.

Чому робота фахівця не завжди окупається?

Бізнес хоче окупати витрати на роботу підрядників, і це бажання зрозуміле. Але підрядники не можуть впливати на прибуток компанії безпосередньо, оскільки вона залежить не тільки від реклами, кількості залученого трафіку і лидов. На неї впливають:

  1. збудовані процеси з приймання, обробки заявок, продажу, надання послуги;
  2. наявність і ведення CRM;
  3. вибір правильних інструментів просування;
  4. достатній маркетинговий бюджет і ін.

Якщо в процесах, на які не впливає фахівець, дає збої, висока ймовірність, то його робота не окупиться. Тому перш, ніж вимагати високі результати від фахівця треба переконатися, що все необхідне для повноцінного просування і прийому і обробки заявок справно працює, і зусилля і гроші не будуть витрачені дарма.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь