Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обрати сорт картоплі

Селекціонери з усього світу розробили понад 4000 сортів картоплі. Селекції, дозволені для вирощування на території України, занесені до спеціального Державного реєстру. Вони налічують близько 150 видів вітчизняного та зарубіжного походження. З огляду на таку велику кількість варіантів, часом важко зробити правильний вибір. Більш складне завдання стоїть перед фермером, який хоче отримати хороший урожай на продаж. Головне - засвоїти, що тільки сортовий насіннєвий матеріал може гарантувати високі показники врожайності і споживчих характеристик.

У цій статті ми розповімо, як вибрати кращі сорти картоплі на сайті https://yablukom.ua/kartofel/ для домашнього та комерційного вирощування.

Характеристика сортів картоплі

Великою популярністю на ринку сортового посадкового матеріалу користуються сучасні селекції з Польщі, Німеччини, Нідерландів. Вони характеризуються високою врожайністю, невибагливістю до зміни погодних умов, стійкістю до хвороб. Більшість з них володіє товарним виглядом і хорошими смаковими якостями.

Досвідчені городники і фермери настійно рекомендують висаджувати кілька різних сортів картоплі. Сортовий посадковий матеріал різниться за термінами стиглості, урожайності, смаковими якостями, насиченості корисними речовинами, призначенням, товарного вигляду.

Період дозрівання вважається від дня посадки до дня відмирання бадилля.

Відсоток вмісту крохмалю визначає смакові якості картоплі. Не можна точно назвати найсмачніші сорти картоплі, оскільки переваги у всіх різні. Бульби жовтого кольору багаті каротином, солодкуваті і слаборазварістие. Червона картопля містить багато антиоксидантів, володіє делікатним смаком, не розсипається. Білі сорти картоплі насичені крохмалем, швидко розварюються, соковиті.

Вибираючи посадковий матеріал, необхідно розуміти його столове призначення. Одні сорти картоплі призначені для салатів, інші краще тільки смажити, а треті добре розварюються, тому підійдуть для приготування пюре. Крім сортів, використовуваних в кулінарії, існують кормові та технічні.

Ранні сорти картоплі

Рання картопля містить низький відсоток сухої речовини і високий відсоток води, володіє приємними смаковими якостями. Ранньостигла картопля не вимагає тривалого догляду, за один сезон може дати кілька врожаїв. Мінус в тому, що вона більш податлива фітофторозу і не підходить для довготривалого зберігання.

ГАЛА

Столова німецька селекція, використовується для смаження, приготування салатів, супів, запікання. Чи не розсипається, рідко темніє. Вага бульби досягає 100-120 г. Шкірочка і м'якоть жовтуваті. Картопля стійка до нематоди, раку, піддається фітофторозу, ризоктониозу. Добре зберігається. Найбільша врожайність 39,0 т / га.

УДАЧА

Російська селекція для різнопланового столового застосування. Бульби мають гладку світло-бежеву шкірку зі слабко виражені очками і білу м'якоть. Вага картоплини 120-250 м Відмінно переносить ризоктоніоз і вірусні інфекції, сорт помірно стійкий до фітофторозу, парші, гнилі, чорної ніжки. Врожайність до 50 т / га.

ЖУКОВСЬКИЙ

Сорт картоплі російської селекції. Бульби рожеві з дрібними червоними очицями. М'якоть біла. Крахмалистость нижче 15%, тому картопля не кришиться, не темніє, підходить для смаження. Виявляє хорошу стійкість до парші, ризоктониозу, нематоди, але сорт сприйнятливий до бактеріозів і фітофторозу. Нормально переносить короткочасну посуху, спеку. Максимальна врожайність 45 т / га.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь