Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати котушку для спінінга?

Спінінга без котушки не буває. Для успішності риболовлі необхідно володіти деякими навичками правильного вибору котушки. Адже удача у виведенні спійманої на гачок здобичі багато в чому залежить від надійності котушки.

Види котушок

Знавці риболовлі зі спінінгом використовують безінерційні, інерційні і мультиплікаторні котушки. Всі ці спиннинговые катушки мають свої характерні ознаки:

  1. Безінерційна котушка вважається універсальною і тому найбільш затребуваною. У середовищі рибалок інвентар більше відомий під назвою «м'ясорубки». Така «м'ясорубка» найбільше підходить початківцям, які поки не визначилися зі стилем рибного лову.
  2. Інерційна котушка в порівнянні з безінерційною - застаріла модель. Вона використовується рибалками не так часто. Причина цього полягає в тому, що барабан котушки не припиняє обертання, хоча приманка вже захоплена. Інерційне обертання барабана призводить до утворення провисання «бороди» з волосіні. Тому в даний час перевага віддається безінерційному побратимові.
  3. Мультиплікаторний вид котушки незамінний при тролінгу і джиговій ловлі. Нічна рибалка на судака буде більш вдалою, якщо мати у риболовецькому арсеналі саме таку котушку. Покинута на дуже пристойну відстань волосінь дозволяє рибалці, який має мультіплікаторну котушку, відчути найменший дотик риби до наживки.

Головні параметри при виборі котушки для спінінга

Успіх риболовлі залежить від багатьох показників надійності спінінга котушки, куди входять матеріал виготовлення, розміри, місткість, способи укладання волосіні у виробі. При необхідності можна скористатися котушкою з гальмом - фрикціоном.

Матеріал

При виборі котушки для спінінга важливий матеріал: пластмаса або метал. Якщо рибалка віддає перевагу ультралайтовій ловлі, то щоб уникнути обважнення вудилища краще вибрати пластмасову котушку. Незважаючи на однаковість розмірів, металеві котушки через велику вагу не підходять до легких вудилищ. Вони більш доречні, коли ловля йде на далеких дистанціях. Міцність металу дозволяє надовго зберігати цілісність котушки, тому що поява навіть незначної щербини на ній призводить до зменшення закидання майже на третину довжини волосіні. Якщо людина незацікавлена ​​в серйозних грошових вкладень для придбання металевої котушки, можна зупинити вибір на «м'ясорубці» або пластмасовому мультиплікаторі.

Розмір котушки

Цей показник знаходиться в прямій залежності від довжини і товщини жилки. Для товстої волосіні потрібна котушка більша, а для тонкої - менша. Не варто для тонкої волосіні вибирати модель габаритних розмірів: від цього стає важчою снасть.

Спосіб намотування волосіні на барабан

Намотувати волосінь в барабан котушки можна двома способами: черв'ячною і кривошипно-шатунною подачами. В обох випадках намотування на шпульку буде без провалів і горбів. Вибираючи котушку, слід враховувати, яким способом, прямолінійним або перехресним, намотана волосінь. Перший спосіб забезпечує накладення витків один на інший. Котушка при даному способі намотування володіє великою місткістю, ніж при перехресному.

Передавальне число

Це показник числа обертів укладальника волосіні за один оборот рукоятки спінінга котушки. Наприклад, позначення 1: 5 показує, що один оборот рукоятки дорівнює п'яти оборотам укладальника волосіні. За діапазоном передавальних чисел розрізняють швидкісні, універсальні і силові «м'ясорубки» і мультиплікатори. На велику здобич краще використовувати силову модель котушки, а дрібну рибу краще ловити зі швидкісною моделлю котушки. Універсальні котушки застосовуються в будь-яких інших випадках.

Плавність ходу

Дана властивість залежить від розташування підшипників на снасті. Якщо вони розташовані в ролику жилковкладача і на осі котушки, плавність ходу забезпечена.

Наявність фрикційного гальма

Якщо виникла необхідність вибору між двома моделями котушок, один з яких з фрикційним гальмом, важливо враховувати розміри риби. Щоб запобігти розриву волосіні від великої риби, краще придбати модель з фрикційним гальмом.

Вибираючи котушку для спінінга, рибалка повинен керуватися не тільки параметрами відомих моделей виробів, а й своїм досвідом та своїми фінансовими можливостями.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь