Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види кави та їх відмінності: які бувають, назви, чим відрізняються

Робуста

Кавовий кущ робуста родом з Конго, росте на рівнинній місцевості і в низинах, не вимагає особливих умов виробництва і обходиться дешевше арабіки. Зерна мають округлі форми, містять кофеїну в два рази більше, ніж арабіка, і не потребують обробки. Кавовий напій має грубуватим міцним присмаком з яскраво вираженою гіркотою. Робусту часто змішують з іншими видами для отримання насиченого і більш делікатного смаку.

Арабіка

Зерна отримують від дерева аравійський кави, яке вимагає ретельного догляду під час вирощування. Дерева ростуть на височинах і досить вибагливі до природних умов. Самі зерна мають довгасту рівну форму, містять менше кофеїну, ніж робуста, і об'ємне кількість ефірних масел, мають більш м'яким смаком з терпкою кислинкою. Приємний післясмак насичений, з тонким кавовим ароматом. У чистому вигляді арабіку практично не використовують, а змішують з іншими сортами. Величезний вибір різноманітних сортів кави на сайті coffee-craft.com.ua.

Різновиди кави і їх склад

Рівень якості зерен

Якість кавового напою, готового до вживання, маркують відповідно до міжнародної класифікації:

  1. A, AA - елітні сорти найвищої якості;
  2. AB - гарна якість і відмінний смак;
  3. B, BA - бюджетний сорт середньої якості;
  4. BB, C - різновид низької якості.

Географічне розташування плантації

Рельєф, клімат і інші характеристики мають важливе значення для кожного типу кави ще в процесі вирощування. Для арабіки необхідна висота від 700-800 метрів над рівнем моря, для робусти - до 500-800. Географічну приналежність кави теж маркують:

  1. CS - вирощений на низинних рівнинах;
  2. HG - вирощений в передгір'ї;
  3. SHG - вирощений в гірській місцевості.

Спосіб обробки

Найпопулярніші види кави відрізняються за методом обробки, яких використовують зазвичай два:

  1. Натуральний (сухий). Ягоди сушать природним шляхом - розкладають на патіо і тримають під сонцем до лущення шкірки або використовують спеціальні машини для сушіння.
  2. Митий. У регіонах з високою вологістю зерна не сушать, а вимивають клейковину за допомогою ферментації, після чого підсушують.

Сухий спосіб обробки дозволяє зберегти більш насичений і м'який смак.

Ступінь обсмажування

Обжарка необхідна для того, щоб з кави вийшли ефірні масла, сталася карамелизация і напій придбав приємні нотки в смаку. Всього існує 5 видів кави по ступеня обсмаження:

  1. Світлий. Обсмажують при температурі 195-210 градусів, зерна отримують світло-коричневий відтінок, суху поверхню і кислуватий смак.
  2. Середній. Обжарка відбувається при температурі 210-220 градусів. Зерна стають насиченими світло-коричневими або коричневими з матовою поверхнею. У смаку змішуються кислі, солодкі і гіркі нотки.
  3. Середньо-темний. Для обсмажування необхідна температура 230-240 градусів. Зерна мають злегка глянсову поверхню від ефірних масел і виражений коричневий відтінок. Смак поєднує в собі солодкість і гіркоту з легкою кислинкою.
  4. Темний. Обсмажують при температурі 240-250 градусів. Кавові зерна маслянисті темного коричневого кольору. Мають солодко-гіркий присмак, кислинка практично відсутня.
  5. Дуже темний. Обжарку виконують при температурі від 250 градусів. Кава має дуже темний, майже чорний відтінок, насичений гіркий смак з солодким присмаком і повністю без кислинки.

Тип помелу

Смакові якості напою і різновиди приготування кави багато в чому залежать від помелу:

  1. Дрібний. Зерна перемелюють на протязі 12-15 секунд. Підходить для турки.
  2. Середній. Час помелу становить 10-12 секунд. Підходить для кавоварки ріжкового типу, кавомашини.
  3. Великий. Кава перемелюють 7-10 секунд. Підходить для френч-преса або крапельної кавоварки.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь