Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що відноситься до спецодягу і навіщо він потрібен?

У необізнаної людини слово «спецодяг», або ще більш незрозуміле ЗІЗ може викликати найрізноманітніші асоціації, які не завжди відповідають дійсності. Давайте розберемося, що таке засоби індивідуального захисту, що до них відноситься і яка їхня роль.

Спецодяг: для чого він потрібен?

Спецодяг, або ЗІЗ - це спеціальний одяг, який створений з однією певною метою, захищати працівника від різних шкідливих і небезпечних для здоров'я впливів на робочому місці. Спецодяг на підприємстві застосовується на виконання правил захисту праці і залежить від типу виробництва.

Спецодяг може призначатися для захисту від:

  1. саден;
  2. пилу;
  3. холоду;
  4. вологості;
  5. води;
  6. бруду;
  7. іскор і підвищених температур;
  8. шкідливих випромінювань;
  9. струму;
  10. токсичних речовин;
  11. комах;
  12. хімічних речовин;
  13. інших небезпек, і може також нести сигнальну функцію (наприклад, жилети працівників доріг).

Спецодяг та уніформа

Таким чином, спецодежда в Киеве завжди захищає, чим вона за своїм первісним призначенням відрізняється від корпоративного одягу та уніформи з символікою бренду.

Однак, виробники спецодягу і великі компанії одного разу зрозуміли, що спецодяг може виконувати також роль уніформи і здатен взяти на себе деякі функції управління. Наприклад, якщо у кожного виробничого цеху буде спецодяг різного кольору, можна легко зрозуміти, який співробітник знаходиться не на своєму робочому місці, або якщо співробітник компанії знаходиться серед клієнтів (магазин, ресторан і т. д.), то форма дозволяє виділити його з натовпу.

Функції корпоративного одягу

Крім того, споживачі зрозуміли, що якщо на спецодяг нанести логотипи і корпоративну атрибутику, то така форма буде нести на собі ще й рекламну функцію. Це істотно змінило підхід до спецодягу: з'явилася необхідність поряд з розробкою і виробництвом спецодягу, виробляти також такий одяг на замовлення - для корпоративних потреб. Так, наприклад, ряд магазинів спецодягу не тільки продають спецодяг, а й шиють його на замовлення.

Особливості спецодягу

Відмінними рисами спецодягу завжди були:

  1. перевага функціональності над естетикою;
  2. простота і дешевизна матеріалів виготовлення;
  3. використання вузькоспеціалізованих матеріалів;
  4. відповідності вимогам до робочого одягу.

Відмінності від професійного та робочого одягу

Спецодяг повинен бути робочим одягом, але не навпаки. Робочий одяг може бути спецодягом тільки в разі, якщо професійна діяльність пов'язана з ризиком, від якого необхідно захищати співробітника. В інших випадках йому достатньо бути зручним для роботи і не сковувати рухи. А ось спецодяг завжди повинен бути зручним для роботи, оскільки він створений для того, щоб в ньому виконували свої професійні обов'язки.

До професійного відноситься одяг, який відповідає вимогам до певної робочої сфери. Не всякий професійний одяг буде вважатися спеціальним, а тільки той, який має захисні функції.

Тільки спецодяг на відміну від інших розглянутих типів одягу, є обов'язковим відповідно до законодавства, повинен застосовуватися тільки в разі небезпечної складової робочого місця, і повинен бути сертифікованим.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь