Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як стоматологам вберегтись від вірусу за допомогою спецодягу

У світі бушує епідемія, від якої страждають всі. Не виключенням стали і стоматологи. Повсюдно закриваються стоматологічні клініки, оскільки ризик передачі COVID-19 лікаря та асистента при лікуванні хворого коронавірусів пацієнта занадто високий. Як вести практику в цей непростий час? Які існують ризики і способи убезпечити себе від зараження, розглянемо в цій статті.

Де криється небезпека

Основна небезпека зараження криється в невеликій відстані між пацієнтом і лікарем при роботі з бормашиною. Водно-повітряна суміш під тиском провокує появу дрібнодисперсного аерозольного потоку, до складу якого так чи інакше входить слина пацієнта. Цей потік спокійно потрапляє в дихальні шляхи фахівця, минаючи звичайну маску.

Така ж картина простежується, коли лікар проводить профгігіену ультразвуковим наконечником або працює з пьезотомом. Тільки в цих випадках утворюється дрібніший і, як наслідок, більш небезпечний потік із суміші води та слини. Однак найбільшу небезпеку становить собою апарат типу Air-Flow. При роботі з ним водно-повітряний спрей максимально забруднене. Техніка піскоструминної обробки твердих тканин зуба з тієї ж причини загрожує здоров'ю лікаря, якщо той не вдасться до рекомендованим засобів захисту.

Способи захисту від вірусу

Безумовно, якісний спеціальний костюм, придбати який можна на сайті https://www.modney-doktor.com/, маска класу FFP3 і герметичні окуляри можуть послужити більш-менш надійним бар'єром між вами і коронавірусів. Тільки пам'ятайте, що маска зберігає свою ефективність тільки в сухому середовищі, а медицинская одежда потребує частої заміни та дезинфекції. Як тільки маска стає вологою - знімаємо її якомога швидше. Змінюється пацієнт - змінюється і маска. З економічної точки зору це дуже невигідно, але що поробиш. Сучасні багатошарові респіратори не здатні захистити від вірусу, якщо вони не йдуть укупі з маскою FFP3. Коффердам значно знижує ризик зараження, але зовсім не прибирає його.

Ви можете заперечити, мовляв лікарі інших спеціальностей контактують зі слиною пацієнтів і нічого. Пам'ятайте, що ні ЛОР, ні терапевт для проведення огляду або тим більше лікування не працює на постійній основі з бормашиною або ультразвуком. На відміну від стоматологів, вони захищені від хмари інфікованої суспензії. Водно-повітряне середовище в їх кабінетах не забруднена настільки, щоб це могло призвести до зараження.

Що ж робити?

Оскільки інкубаційний період коронавируса COVID-19 становить близько 28 днів, велика ймовірність того, що ні ви, ні ваш пацієнт на момент прийому може не знати про свій позитивний статус. А раз вірус потрапляє в організм через слизові, то робота в масці FFP3 і герметичних окулярах, а також повністю закрите обличчя дарує вам непоганий шанс зберегти здоров'я. Але не гарантує 100% безпеку.

Повна відмова від проведення провокують поширення вірусу маніпуляцій - ось єдиний вихід з ситуації, що склалася.

  1. Відкладіть до кращих часів ультразвук, апарати для піскоструминної обробки і повітряно-абразивної гігієни.
  2. Якщо ви змушені працювати з бормашиною, усуньте всі підтікання на яснах, обробіть виділену зону антисептиком і обов'язково використовуйте коффердам.
  3. Користуйтеся при препаруванні наконечниками з вимкненим повітряним потоком.
  4. Пилосос потрібно включити на максимальну потужність всмоктування.

У більшості випадків пацієнт без гострого болю може почекати лікування до моменту, коли епідемія піде на спад. Проводячи гігієну ультразвуком, розкриття абсцесу або видалення зуба, ви можете заразити коронавірусів COVID-19 не тільки себе, але і своїх близьких. І якщо ваш імунітет може виявитися в стані побороти вірус, то ось навколишні вас люди можуть бути в групі ризику: з огляду на вік, ослабленого імунітету або наявності ряду хронічних захворювань.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь