Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Асфальт і асфальтобетонні покриття: різновиди і характеристики

Асфальт - один з найпоширеніших будівельних матеріалів. Його використовують при будівництві автомобільних доріг і пішохідних тротуарів, впорядкування прибудинкової території і промислових майданчиків на заводах. Залежно від своєї марки асфальтобетонні покриття здатні витримувати серйозні навантаження аж до зльоту і посадки літаків.

Склад асфальтобетонних сумішей

Будь-який асфальт в основному своєму складі має однакові компоненти:

  1. бітумні смоли;
  2. щебінь і пісок;
  3. вапняний порошок.

Бітум служить сполучним компонентом. Гарячий асфальт пластичний завдяки розігрітим і розм'якшеним бітумних смол. При охолодженні бітум (придбати який можна на сайті https://autostrada.com.ua/ru/about) стає твердим і надає асфальтовому покриттю сполучну міцність.

Щебінь, пісок та мінеральні порошки - це наповнювачі, які надають асфальту твердість. Кількість твердого наповнювача визначається відповідно до літерним позначенням в маркування асфальтобетонної суміші.

щебінь:

  1. А - до 60%;
  2. Б - до 50%;
  3. В - до 40%.

пісок:

  1. Г - не більше 30%;
  2. Д - не більше 70%.

Фракційний склад щебеню і його співвідношення з піском підбирається в залежності від призначення асфальтобетонного покриття та розрахункового навантаження на нього.

Марки і класифікація асфальтобетонних сумішей

Класифікується асфальт відповідно до регламенту ГОСТу 9128-2009. Відповідно до стандарту існує три марки асфальту.

  1. Склад: щебінь, пісок або відсів, вапняний порошок і бітумні смоли. Марка I ділиться на пористі, щільні асфальтобетонні суміші, високощільні і високощільні щебеневі.
  2. Склад: щебінь, подрібнений відсів, пісок, мінеральний порошковий наповнювач і бітумна смола. Марка II ділиться на три типи: піщаний високопористий асфальт, щільний і пористий.
  3. Склад: подрібнений відсів, пісок, вапняний порошок і бітум. Асфальт марки III буває тільки щільним.

Фракційний склад твердого наповнювача впливає на технічні характеристики асфальтобетонної суміші. Залежно від фракції щебеню і піску асфальт буває трьох типів.

  1. Дрібнозернистий. Діаметр частинок - 5 ... 15 мм. Таке покриття ідеально рівне і гладке. Його використовують для спорудження відкритих спортмайданчиків та благоустрою прибудинкових територій.
  2. Середньозернистий. Фракція - близько 25 мм. Оптимальний варіант дорожнього покриття для проїжджої частини в межах міста.
  3. Крупнозернистий. Зерна до 40 мм. Така високоміцна асфальтобетонна суміш підходить для автомагістралей, за якими дозволено проїзд великовантажного транспорту.

Асфальт поділяють на два види: холодний і гарячий.

  1. Холодними асфальтобетонні суміші називають умовно, адже насправді їх температура може досягати 80 ° С і використовуються вони для ремонтних робіт у всепогодному режимі. З холодним асфальтом простіше працювати, адже для роботи з ним не потрібна спецтехніка. Його привозять фасованим в мішках і розсипають по ямах і вибоїнах на дорогах з подальшим ущільненням.
  2. Гарячий асфальт - це найбільш звичний вигляд асфальтобетонних сумішей, температура яких може перевищувати 120 ° С для підтримки пластичності бітумної смоли. Для роботи в такому температурному режимі необхідна дорожньо-будівельна спецтехніка. Гарячі асфальтобетонні суміші доставляють на самоскидах з АБЗ, які повинні бути в певному радіусі від місця проведення робіт, щоб асфальт не встиг охолонути в дорозі.

Інноваційні і нестандартні види асфальтобетонних покриттів

Велику популярність в країнах Європи отримав литий асфальт. Таке автодорожнє покриття виходить рівне і гладке, але вкрай дороге, оскільки для його укладання потрібна особлива дорога техніка.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь