Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Залишити або обміняти? Що робити з накопиченнями в доларах і євро

У січні за один долар давали 24-26 грн, зараз вже 27-28 грн. Виріс і курс євро: два місяці тому він був на рівні 26-28 грн, а тепер - 29-31 грн.

Якщо зараз обміняти іноземну валюту на гривні, можна непогано заробити. Чи варто це робити? І що взагалі робити з накопиченнями в доларах і євро? Це питання було задане фінансовим експертам.

Михайло Паршиков, незалежний фінансовий радник:

«Для тих, хто тримає заощадження в доларах і євро, найкращим рішенням буде їх обмінювати частинами. Світ ще не в повній мірі відчув наслідки карантинів через пандемію коронавируса. Важко оцінити в даній ситуації вплив на українську економіку, але з огляду на те, що йде цінова війна на ринку нафти, це ще один фактор, що сприяє зниженню рівня життя.

Заходьте на сайт https://obmenka.od.ua/ - це обмінний пункт готівкової валюти. Ви можете переглянути курс і забронювати його на 1 годину. Обміняти у відділенні великі суми можна, якщо їх попередньо забронювати.

Якщо долари були на вкладі до зниження ставок ФРС США, можна залишити гроші до закінчення терміну депозиту, щоб зберегти ставку. Нові вклади банки відкривають під незначний відсоток, або зовсім відмовляються відкривати депозити у валюті, так як це стає для них економічно невигідно.

Непоганим рішенням для вкладення іноземної валюти я б назвав покупку єврооблігацій. Нинішня ситуація дає можливість розмістити заощадження в портфель єврооблігацій надійних компаній з прибутковістю від 2 до 5% (в доларах)».

Тетяна Новашіна, завідувач кафедри банківської справи університету «Синергія»:

«Щоб розібратися в цьому питанні, правильніше розділити громадян на три групи. У першої накопичень немає. Люди живуть на пенсії, допомоги, на гроші, які вони отримують два рази на місяць - зарплату. При цьому їх накопичення в іноземній валюті або відсутні як такі, або обмежується сумою, яку при всьому бажанні важко віднести до накопичень.

До другої групи належать громадяни, у яких накопичення в іноземній валюті є, але їх величина обмежується можливостями закордонної поїздки, задоволенням споживчих запитів, можливо навіть придбанням нерухомості в рідній країні або за кордоном. Сума цих накопичень різна, але не позамежна, оскільки дана категорія громадян до олігархічного прошарку не відноситься. І придбати віллу більш ніж за мільйон в іноземній валюті в їх плани на найближчі півроку-рік не входить через відсутність цього мільйона.

Нарешті третю групу становлять ті, хто дійсно має великі накопичення в іноземній валюті. Значна частина цих накопичень, можливо, знаходиться далеко за межами нашої країни. І на них вже придбано те, про що велика частина нашого населення дізнається з телепередач.

Виходячи з цього поділу, можна точно відповісти на питання, що робити з накопиченнями в іноземній валюті.

Перша група - нічого не робити, жити так, як жили до сьогоднішнього дня. Третій групі теж можна нічого не робити, оскільки основні питання життєзабезпечення давно вирішені.

Тому питання життєво важливий тільки для другої категорії громадян - які мають накопичення в іноземній валюті і дійсно сприймають те, що відбувається сьогодні з напругою.

Для них моя рекомендація: заощадження можна міняти та витрачати, коли це стає дійсно необхідним. Яким чином? Звернувшись в обмінник одеса, де можна здійснити обмін валют за найвигіднішим курсом.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь