Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Класифікація активних косметичних інгредієнтів

Активні інгредієнти дають можливість за допомогою косметичних засобів впливати на фізіологічні та біохімічні процеси, які відбуваються в шкірі. Таким чином, з їх допомогою виходить багатофункціональний продукт, який крім суто косметичного впливу (тимчасове поліпшення зовнішнього вигляду шкіри) здатний коригувати її стан і вирішувати ряд проблем.

Попри всю різноманітність використовуваних в косметиці активних інгредієнтів (активів), їх можна розділити на кілька основних категорій.

Утилітарна класифікація на «активи для сухої шкіри», «антивікові активи», «активи для проблемної шкіри» і т. п. не відображає суті, так як більшість інгредієнтів можуть використовуватися для вирішення декількох завдань одночасно і тому підходять для різних типів. Не кажучи вже про те, що типологія зазнала багато змін і далеко пішла від класичних трьох варіантів - суха, жирна і нормальна шкіра. В даний час в косметології розглядається більше десяти типів шкіри, і це не межа.

Тому віднесення активу до тієї чи іншої категорії логічніше засновувати на його властивості та механізмі впливу на структуру шкіри.

Нижче наведено спрощений варіант класифікації активів:

  1.  ліпіди;
  2. антиоксиданти;
  3.  гідроксикислоти;
  4. протеїни;
  5. пептиди;
  6. амінокислоти;
  7. вологоутримуючі агенти;
  8. фітоестрогени, фітостерини, фітогормони;
  9. мікроелементи;
  10. вітаміни та їх похідні;
  11. пробіотики і пребіотики;
  12. екстракти та ефірні олії.

Варто зазначити, що в окрему групи виділю екстракти (вони можуть виступати джерелами і антиоксидантів, і фітоестрогенів, і полісахаридів), а також олії.

Класифікацію можна доповнити і розгорнути, але наведені позиції цілком можуть дати загальне уявлення про косметичні активи. До речі, активы купить можна за даним посиланням дуже вигідно.

Відповідно до косметичної Директиви, прийнятої ЄС, виробник косметики зобов'язаний вказувати всі інгредієнти, що входять до продукт, в порядку спадання за вагою. Назви інгредієнтів наводяться за Міжнародною номенклатурою косметичних інгредієнтів - INCI.

При цьому потенційно алергенні ароматичні речовини (вони винесені в окремий список, в який входить більше 25 позицій) повинні бути вказані на етикетці, якщо їх концентрація в косметиці становить 0,001% в незмивних і 0,01% в засобах, які змиваються

Звичайно ж, виробнику краще не розкривати повний склад. Особливо часто цим грішать творці «натуральної косметики» - адже назви багатьох активних інгредієнтів (а також емульгаторів, загусників і консервантів) звучать незрозуміло і страхітливо для покупця.

Тому, якщо на баночці ви бачите такий, наприклад, перелік інгредієнтів: олія аргани, олія зародків пшениці, екстракт лотоса, екстракт шипшини, ефірна олія рожевого дерева, вітамін Е, і при цьому даний засіб має консистенцію крему, то ви маєте справу з неповним складом і маркетинговим прийомом, мета якого - привернути вас повною натуральністю.

 



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь