Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як працюють RFID-мітки

Технології радіочастотного розпізнавання (radio-frequency identification) беруть свій початок ще за часів Другої Світової війни. Війна закінчилася, а потреба швидко і з мінімальними витратами проводити ідентифікацію об'єктів залишилася. Чіпи радіочастотної ідентифікації (RFID-мітки) миттєво поширилися по всьому світу, допомагаючи вести автоматичне визначення, реєстрацію та облік в самих різних сферах.

Сучасні RFID мітки дозволяють найбільш точно ідентифікувати користувача, дозволяючи зберігати дані, що записуються за допомогою радіохвиль. Тому дану технологію ідентифікації широко застосовують в розважальній сфері та в охоронних системах, так званих системах доступу. Придбати усе необхідне обладнання для впровадження систем безконтактних  карт (проксимити карт) можна за посиланням.

Принципи роботи системи RFID міток

Як зрозуміло з назви, RFID мітка працює за допомогою радіосигналів. Система складається з двох частин - пристрій, що зчитує за допомогою радіохвиль приймає або записує інформацію, яка зберігається на власне мітці, яку ще називають тегом або чіпом. Завдяки простоті пристрою його параметри дуже гнучкі - в залежності від пристрою мітки і зчитувача може змінюватися дальність передачі інформації, точність її прийому, розмір переданих даних і можливість їх перезапису.

Сама РФІД мітка найчастіше складається з двох частин - невелика мікросхема для роботи з інформацією і кодування-декодування її в радіочастотний сигнал, і антена, яка цей сигнал приймає і передає. Саме антену, схожу на лабіринт Змія сріблясту смужку на платівці мітки, і бачить людина при першому погляді на RFID-тег.

Види RFID міток

Як уже було згадано, параметри RFID-міток можуть бути різними в залежності від запитів тієї області, де вони застосовуються. Головним параметром для класифікації чіпів є наявність або відсутність джерела живлення.

Активні RFID мітки

В активних RFID мітках є своє незалежне джерело живлення у вигляді батареї. Наявність джерела енергії дозволяє мітці видавати сигнал більшої потужності, а також мати свою постійну пам'ять більшого обсягу. Потужний сигнал підвищує точність прийому зчитувача на далекій відстані - більше сотні метрів, а також дозволяє сигналу проходити крізь перешкоди: стіни, шар води, людей і тварин.

Наявність своєї енергії у подібних міток дозволяє їм підтримувати роботу додаткових функцій - наприклад, сенсорів температури, вологості, газового складу атмосфери. Ця інформація також може записуватися на чіп і передаватися на зчитувач.

Зрозуміло, наявність батареї і додаткових функцій має і свої мінуси - такий чіп більше за розмірами, дорожче у виробництві, а батарея має термін роботи, після якого вона або весь чіп цілком вимагають заміни.

Пасивні RFID мітки

Пасивні RFID мітки не мають батареї, а необхідна енергія для передачі сигналу береться з сигналу зчитувача. Даний сигнал індукує електричний струм прямо в антені мітки, і цього струму вистачає для роботи вбудованої мікросхеми. Такого струму не вистачає на потужний сигнал - пасивна мітка здатна зчитуватися на відстані від півметра до десяти метрів. Але переваги пасивних систем незаперечні.

З розвитком технологій виробництва собівартість таких міток майже зрівнялася з вартістю штрихкодів, а габарити досягли рівня наукової фантастики - пасивні RFID-мітки можна буквально друкувати на папері або плівці, вбудовувати в прошарок тонкого пластику або тканини, або навіть імплантувати під шкіру без особливого дискомфорту для людини .



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь